Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă
Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.
Într-un interviu acordat Sunday Times, Ophir Falk, principalul consilier pe probleme de politică externă al lui Netanyahu, a declarat că propunerea lui Biden este "un acord pe care l-am acceptat - nu este un acord bun, dar ne dorim foarte mult ca ostaticii să fie eliberaţi, toţi".
"Mai sunt multe detalii de pus la punct", a spus el, adăugând că nu s-au schimbat condiţiile israeliene, inclusiv "eliberarea ostaticilor şi distrugerea Hamas ca organizaţie teroristă criminală".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Biden a transmis vineri ceea ce el a descris ca fiind un plan în trei etape prezentat de guvernul Netanyahu pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters, citată de News.ro.
Prima fază presupune un armistiţiu şi returnarea unor ostatici deţinuţi de Hamas, după care părţile ar urma să negocieze o încetare a ostilităţilor pe termen nelimitat pentru o a doua fază în care restul prizonierilor vii ar fi eliberaţi, a declarat Biden. Această succesiune pare să implice faptul că Hamas ar continua să joace un rol în acordurile progresive mediate de Egipt şi Qatar - un potenţial conflict cu determinarea Israelului de a relua campania de eliminare a grupării islamiste susţinute de Iran.
Insistența Israelului
Biden a salutat mai multe propuneri de încetare a focului în ultimele luni, fiecare cu un cadru similar cu cel pe care l-a prezentat vineri, toate eşuând. În februarie, el a declarat că Israelul a fost de acord să oprească luptele până la Ramadan, luna sfântă musulmană care a început la 10 martie. Un astfel de armistiţiu nu s-a materializat.
Principalul punct de blocaj a fost insistenţa Israelului de a discuta doar despre o pauză temporară a luptelor până când Hamas va fi distrus. Hamas, care nu dă semne că s-ar da la o parte, spune că va elibera ostaticii doar dacă se va ajunge la un final permanent al războiului.
Falk a reiterat poziţia lui Netanyahu conform căreia "nu va exista o încetare permanentă a focului până când nu vor fi îndeplinite toate obiectivele noastre".
Netanyahu se află sub presiune pentru a-şi păstra intact guvernul de coaliţie. Doi parteneri de extremă-dreapta au ameninţat că se vor retrage în semn de protest faţă de orice acord pe care îl consideră că menajează Hamas. Un partener de centru, fostul general Benny Gantz, doreşte ca acordul să fie luat în considerare.
Hamas a salutat provizoriu iniţiativa lui Biden. "Discursul lui Biden a inclus idei pozitive, dar vrem ca acest lucru să se materializeze în cadrul unui acord cuprinzător care să răspundă cererilor noastre", a declarat sâmbătă pentru Al Jazeera Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas.
Hamas doreşte o încetare garantată a ofensivei din Gaza, retragerea tuturor forţelor invadatoare, libera circulaţie a palestinienilor şi ajutor pentru reconstrucţie.
Oficialii israelieni au respins acest lucru, considerând că este o revenire efectivă la situaţia de dinainte de 7 octombrie, când Hamas, angajat în distrugerea Israelului, conducea Gaza.