Negocieri istorice de pace în Afganistan. Talibanii ar înceta focul în schimbul eliberării prizonierilor lor
Talibanii ar putea propune un acord de încetare a focului în schimbul eliberării prizonierilor lor, a declarat sâmbătă Abdullah Abdullah, negociatorul guvernului afgan, la finalul primei zile de discuţii istorice între cele două tabere.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Este posibil" ca talibanii să aibă în vedere această opţiune, a apreciat Abdullah Abdullah, în timp ce 5.000 de insurgenţi au fost deja eliberaţi de Kabul în schimbul a circa 1.000 de membri ai forţelor afgane în cadrul unui schimb prevăzut în acordul americano-taliban semnat în februarie, tot la Doha.
Acest text, neratificat de autorităţile afgane, prevede retragerea trupelor străine din Afganistan până la jumătatea lui 2021 în schimbul unor vagi promisiuni ale insurgenţilor, ca un "dialog inter-afgan" demarat sâmbătă.
Numeroase dezacorduri legate de schimbul de prizonieri au dus la o întârziere de şase luni în organizarea tratativelor.
Negocierile, sprijinite de Washington, se anunţă laborioase din cauza profundelor divergenţe dintre beligeranţi.
Un acord de încetare a focului "ar putea fi una din ideile sau din cerinţele lor", a adăugat preşedintele Înaltului consiliu pentru reconciliere naţională.
"Va trebui ca echipa de negociatori să găsească elementele care ne pot ajuta să profităm de ocazie", a subliniat Abdullah Abdullah care, în discursul său inaugural a lansat sâmbătă un apel la o "încetare a focului umanitară imediată".
Talibanii au acceptat armistiții temporare
Şeful echipei de negociatori ai talibanilor, Abdul Ghani Baradar, nu a răspuns însă la această solicitare în alocuţiunea sa şi nici nu a menţionat vreun acord de încetare a focului.
Insurgenţii s-au temut mult timp că vor pierde principalul lor atu la masa negocierilor dacă îşi vor reduce violenţele, dar au accepta deja armistiţii temporare, dintre care două în acest an.
Întrebat despre influenţa alegerilor prezidenţiale din Statele Unite prevăzute în noiembrie asupra eforturilor diplomatice ale americanilor, Abdullah Abdullah a declarat că acestea "s-au intensificat în ultimele luni".
"În realitate, urgenţa este însă de partea afgană", a adăugat el.
Cele două părţi au început să lucreze imediat după ceremonia de deschidere, a mai spus Abdullah Abdullah, indicând că primele discuţii se referă la codul de conduită şi calendarul negocierilor.