Acordul care ar putea pune capăt războiului din Afganistan. Câţi militari are România în zonă

×
Codul embed a fost copiat

O delegaţie de 31 de membri a talibanilor a sosit în Qatar pentru a semna un acord de retragere a trupelor americane ce ar putea pune capăt războiului din Afganistan.

Statele Unite şi talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează AFP.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul unor aplauze a celor prezenţi, dintre care unii au strigat ''Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)''.

 

Anunţul MAE despre acordul de pace

 

Citește și
talibani
Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu, după 18 ani de conflict în Afganistan
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

MAE salută semnarea acordului dintre SUA şi talibani pentru normalizarea situaţiei din Afganistan, precum şi a declaraţiei comune pentru pace dintre SUA şi guvernul afgan.

România salută semnarea, la 29 februarie 2020, a acordului dintre SUA şi talibani pentru normalizarea situaţiei din Afganistan, precum şi a declaraţiei comune pentru pace dintre SUA şi guvernul afgan. Aceste documente importante vin în continuarea înţelegerii, convenită de SUA si talibani la 14 februarie 2020, privind reducerea semnificativă a violenţelor în Afganistan şi implementată pentru o perioadă de şapte zile, în perioada 22-28 februarie 2020”, transmite MAE.

România îşi exprimă încrederea că implementarea deplină a acordurilor va crea condiţiile pentru instaurarea unui climat de stabilitate în Republica Islamică Afganistan. Romania speră că acestea vor contribui la întărirea încrederii între toate părţile implicate în conflict şi la consolidarea premiselor favorabile pentru următoarele etape ale procesului de negociere, în special lansarea negocierilor intra-afgane în sensul obţinerii unei soluţii consensuale.

”România va continua să susţină demersurile de asigurare a păcii şi securităţii în Afganistan, în coordonare deplină cu aliaţii săi, în cadrul NATO”, dă asigurări MAE.

SUA şi aliaţii lor, inclusiv România, îşi vor retrage toate forţele din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii îşi respectă angajamentele, potrivit unui comunicat comun emis sâmbătă de guvernele american şi afgan, transmit Reuters şi AFP.

'Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului dintre SUA şi talibani (...) în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord', se spune în comunicat.

SUA ar urma să-şi reducă iniţial forţele din Afganistan la 8.600 de militari în interval de 135 de zile de semnarea acordului, prevăzută să aibă loc în cursul după-amiezi la Doha. Şi aliaţii îşi vor retrage forţele. România are, în prezent, 759 de militari în Afganistan, în cadrul misiunii Resolute Support.

Gruparea talibană le-a ordonat tuturor luptătorilor săi să-şi înceteze operaţiunile sâmbătă în cinstea semnării acordului cu SUA la Doha, menit să aducă pacea în Afganistan, transmit dpa şi Reuters.

'Mujahedinii vor fi în modul defensiv astăzi pentru fericirea naţiunii datorată semnării acordului', a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, prin Whatsapp.

'Cea mai mare speranţă este că SUA vor rămâne angajate faţă de promisiunile lor în timpul negocierilor şi acordului de pace', a adăugat el, menţionând însă că avioane ale forţelor străine zboară deasupra teritoriului talibanilor, ceea ce este 'iritant şi provocator'.

Întrebat dacă talibanii îşi vor relua atacurile după perioada de o săptămână de reducere a violenţelor, care s-a încheiat, Mujahid a afirmat că decizia va fi luată pe baza termenilor acordului.

Între timp, consilierul pentru securitate naţională, Hamdullah Mohib, a declarat că guvernului afgan i s-a comunicat că nivelul de violenţă va fi scăzut şi faţă de situaţia actuală.

'Acesta este testul real pentru talibani', le-a declarat Mohib reporterilor la Kabul, înaintea conferinţei de presă comune a preşedintelui afgan reales Ashraf Ghani, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrului american al apărării, Mark Esper.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Record de bombe lansate de SUA în Afganistan, în 2019, pe fondul negocierilor de pace cu talibanii
Record de bombe lansate de SUA în Afganistan, în 2019, pe fondul negocierilor de pace cu talibanii

Pe măsură ce negocierile de pace continuă între SUA și talibani, pentru a pune capăt unei perioade de 18 ani a implicării americane în regiune, armata Statelor Unite își intensifică, în Afganistan, campania militară.

Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu, după 18 ani de conflict în Afganistan
Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu, după 18 ani de conflict în Afganistan

Talibanii au transmis Statelor Unite o propunere de încetare a focului pe termen scurt, după mai bine de 18 ani de conflict armat, transmite joi AFP, pe baza a două surse din rândul insurgenţilor islamişti din Afganistan.

Un român, responsabil de pregătirea forțelor de securitate internă din Afganistan
Un român, responsabil de pregătirea forțelor de securitate internă din Afganistan

Colonelul Gabriel Oanță, jandarm român, a fost învestit oficial joi în funcția de director adjunct al Departamentului de pregătire în cadrul Comandamentului Întrunit pentru Tranziția Securității – Afganistan.

SUA vor să retragă peste 4.000 de soldați din Afganistan, deși negocierile cu talibanii au fost suspendate
SUA vor să retragă peste 4.000 de soldați din Afganistan, deși negocierile cu talibanii au fost suspendate

Administraţia americană îşi va anunţa săptămâna aceasta intenţia de a retrage aproximativ 4.000 de soldaţi din Afganistan, a informat presa americană, deși negocierile cu talibanii au fost suspendate.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.