Negocieri între SUA şi Rusia privind Venezuela. "O intervenţie militară e posibilă"

Ultima actualizare: 03-05-2019 08:58
Proteste anti-guvernamentale in Venezuela
Agerpres

Tensiunile internaţionale cresc în jurul crizei din Venezuela, unde Kremlinul continuă să îl susţină pe Nicolas Maduro, în vreme ce democraţiile occidentale îl recunosc ca preşedinte legitim pe Juan Guaido.

Secretarul de stat american Mike Pompeo va aborda situaţia din Venezuela la începutul săptămânii viitoare cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni în Finlanda, a anunţat joi un responsabil american, citat de AFP. Cei doi urmează să participe luni şi marţi la reuniunea ministerială Consiliul Arctic din Rovaniemi, în nordul Finlandei.

'Mă aştept ca secretarul de stat şi el (Lavrov) bineînţeles să aibă ocazia să discute' şi 'Venezuela face parte din această discuţie', a declarat presei, sub rezerva anonimatului, responsabilul citat.

Ei vor discuta mai pe larg despre 'îngrijorările noastre privind atitudinea Rusiei în special faţă de Ucraina şi cu siguranţă faţă de Venezuela', a adăugat acesta.

În cursul unei convorbiri telefonice avute miercuri cu Serghei Lavrov, Mike Pompeo a acuzat Moscova că are o atitudine 'destabilizatoare faţă de Venezuela şi faţă de relaţiile bilaterale SUA/Rusia', potrivit Departamentului de Stat. Şeful diplomaţiei americane a cerut de asemenea Rusiei să pună capăt sprijinului său pentru Nicolas Maduro.

Serghei Lavrov a reacţionat denunţând în cursul aceleiaşi convorbiri telefonice 'influenţa distructivă' a Statelor Unite în Venezuela, apreciind că 'ingerinţa Washingtonului' reprezintă o 'încălcare flagrantă a dreptului internaţional', potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus. El a criticat totodată ameninţarea SUA cu o intervenţie americană în Venezuela.

 

Trump cere regimului Maduro să oprească represiunea

 

Donald Trump a cerut joi să se pună capăt 'represiunii brutale' în Venezuela, unde preşedintele Nicolas Maduro a îndemnat armata să 'lupte împotriva tuturor puciştilor', în contextul protestelor masive din ultimele două zile împotriva sa, potrivit France Presse.

'Rugăciunile noastre însoţesc poporul din Venezuela în lupta sa dreaptă pentru libertate', a afirmat Donald Trump într-o declaraţie făcută în grădinile de la Casa Albă cu ocazia 'Zilei naţionale a rugăciunii'.

'Reprimarea brutală a poporului venezuelean trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze rapid', a adăugat el. 'Oamenii sunt înfometaţi. Ei nu au mâncare, nu au apă în una dintre cele mai bogate ţări din lume', a exclamat Donald Trump.

Statele Unite, care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar, au adoptat sancţiuni economice severe în încercarea de a-l determina pe Nicolas Maduro să plece de la putere.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a reiterat miercuri că o intervenţie militară a SUA nu este exclusă. 'O intervenţie militară este posibilă. Dacă este necesar, Statele Unite o vor face', a declarat şeful Departamentului de Stat.

 

Rusia l-ar fi convins pe Maduro să rămână la putere

 

Mike Pompeo a declarat marţi că Nicolas Maduro era pregătit să se îmbarce marţi dimineaţă în avionul care urma să-l ducă în Cuba, la presiunea opoziţiei, dar că a fost îndemnat de Rusia să rămână în ţară.

Joi, ministrul rus de externe a dezminţit această informaţie. Rugată să comenteze declaraţiile lui Pompeo, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters că acestea fac parte dintr-un "război informaţional"

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO