SUA anunță că Maduro era gata să fugă din țară. Reacția Rusiei

Ultima actualizare: 01-05-2019 21:09

Statele Unite susțin că președintele venezuelean Nicolas Maduro ar fi fost pregătit să fugă din țară spre Cuba. Cu toate acestea, el ar fi fost sfătuit de Rusia să rămână în Venezuela.

 

„Era un avion pe pistă, era pregătit să plece (marţi) dimineaţă, potrivit informaţiilor noastre, dar ruşii i-au spus să rămână", a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo pentru CNN, precizând că Maduro intenţiona să se refugieze la Havana, informează AFP, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane s-a referit la „numeroase discuţii", fără să precizeze sursa informaţiilor, care au permis Washingtonului să tragă concluzia că „avionul lui Maduro era parcat pe pistă şi că era pregătit să decoleze". Jurnalistului de la CNN care l-a întrebat dacă are de transmis vreun mesaj liderului socialist, fostul director al CIA a răspuns: „Încălzeşte motoarele" avionului.

Dacă Maduro nu pleacă, a avertizat demnitarul american, „consecinţele pentru el şi pentru cei care îl protejează vor continua să crească". Potrivit şefului diplomaţiei de la Washington, Statele Unite au avut „oportunitatea de a face cunoscut" Havanei că este „inacceptabil" să îl „protejeze pe acest criminal".

Anterior, preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat Cuba să înceteze sprijinul militar acordat regimului Nicolas Maduro, ameninţând cu aplicarea unui embargo „total" asupra insulei situate în largul coastelor Floridei.

„Dacă trupele şi miliţiile cubaneze nu încetează imediat operaţiunile lor militare şi altele în scopul de a provoca moartea şi a distruge Constituţia Venezuelei, un embargo deplin şi total, precum şi sancţiunile cele mai grave care există vor fi impuse insulei Cuba", a scris pe Twitter Donald Trump.

Reacția lui Maduro

 

Pe de altă parte, președintele venezuelean Nicolas Maduro respinge afirmațiile lui Pompeo, iar Moscova a calificat informațiile drept „știri false.”

„Mike Pompeo a spus că eu, Maduro, aveam un avion pregătit să plece spre Cuba și că rușii m-au scos din avion și că mi-au interzis să părăsesc țara. Domnule Pompeo, te rog, ce e cu atâta neseriozitate”, a declarat Maduro, adresându-se națiunii.
Totodată, miniștrii de Externe din Rusia și Venezuela au calificat informațiile drept „știri false.”

„A produce știri false este o cale foarte tristă de a accepta că lovitura de stat a eșuat. Trebuie restaurată diplomația în Guvernul American”, a precizat ministrul venezuelean de Externe, Jorge Arreaza.

„Informații false”, acuză purtătoaea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

 


Washingtonul a depus toate eforturile pentru a demoraliza armata venezueleană și folosește acum informații false ca parte dintr-un război infomațional”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova, într-un comunicat pentru CNN, informează RT.

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care două de gloanţe, în altercaţiile care au survenit marţi la Caracas, au anunţat serviciile medicale din capitala Venezuelei. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO