Negociatorul-șef al UE, despre „consecinţele concrete” post-Brexit pentru cetăţeni
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marţi că sfârşitul liberei circulaţii de persoane între Regatul Unit şi restul UE în cadrul Brexit va avea „consecinţe concrete” pentru cetăţenii europeni şi britanici, relatează AFP.
„Vom continua să apărăm interesele cetăţenilor noştri”, a promis Barnier în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, la Strasbourg. Barnier este însărcinat să negocieze viitoarea relaţie între UE şi Regatul Unit, a cărui ieşire din Uniune este prevăzută pentru 31 ianuarie.
În timpul unei perioade de tranziţie, care va dura până la sfârşitul lui 2020, cele două părţi vor negocia în special asupra comerţului, dar şi a securităţii, energiei, pescuitului şi transporturilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Nimeni de ambele părţi nu trebuie să subestimeze (...) consecinţele directe ale suprimării libertăţii de circulaţie, care se află în centrul Brexitului”, a subliniat Barnier. Libera circulaţie a persoanelor este una dintre cele patru libertăţi ale UE.
Aceasta va avea „consecinţe concrete” la finalul perioadei de tranziţie „în plan economic, al calificărilor profesionale, capacităţilor de instalare, în materie de securitate”, a continuat el.
Ursula von der Leyen promite „siguranță” pentru cetățenii europeni și britanici
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat înainte de aceasta în faţa europarlamentarilor că acordul de retragere va permite unui număr de circa 3,5 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit şi unui milion de britanici instalaţi în una dintre cele 27 de ţări ale UE să aibă „siguranţă”.
Însă această liberă circulaţie a persoanelor, care permitea până acum cetăţenilor din UE să se instaleze şi să lucreze în Regatul Unit, iar britanicilor să trăiască în ţări ale UE, nu va mai exista pentru cei care intenţionează să o facă, a spus ea.
„La finalul perioadei de tranziţie, Regatul Unit va fi o ţară terţă şi Brexitul va duce la schimbări pentru cei care au intenţia să-şi facă viaţa de o parte sau de alta a Canalului Mânecii”, a subliniat Ursula von der Leyen.
La viitoarele negocieri, „vom face din drepturile cetăţenilor principala noastră prioritate”, a dat ea asigurări, adăugând că unii cetăţeni europeni instalaţi în Regatul Unit se vor confrunta cu probleme în demersurile lor pentru a putea rămâne în această ţară.
Barnier a declarat că actuala Comisie Europeană „va fi extrem de vigilentă” la aceste obstacole şi a abordat deja problema cu Londra. Cei doi responsabili europeni au îndemnat la punerea în funcţiune a unui organism „independent” pentru supervizarea acestor probleme.
O europarlamentară a Brexit Party, Alex Phillips, a estimat că cetăţenii ţărilor din UE ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca non-europenii la instalarea în Regatul Unit, „fără favoritism”.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, Comisia Europeana, ursula von der leyen, brexit, michel barnier,
Dată publicare:
14-01-2020 21:39