Brexitul a fost adoptat oficial de Parlamentul britanic. Ieșirea are loc pe 31 ianuarie

Ultima actualizare: 09-01-2020 19:53
Brexit
Getty

Parlamentul britanic a aprobat joi seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord, punând astfel capăt unei perioade de trei ani de incertitudini.

S-au înregistrat 330 voturi pentru și 231 împotrivă, conform CNN.

Acordul ieșirii, încheiat cu Bruxellesul a trecut prin Camera Comunelor, în urma unei dezbateri expediate în câteva sesiuni, în pofida complexităţii subiectului şi mizei sale istorice.

„Asigurarea adoptării legislaţiei în (Camera) Comunelor va fi o etapă importantă şi pozitivă” în realizarea Brexitului, o ”prioritate” a premierului britanic, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt.

El urmează apoi să fie validat de Camera Lorzilor, iar apoi promulgat de regina Elizabeth a II-a, ceea ce ar trebui să se dovedească o formalitate.

31 ianuarie, zi decisivă

 

Parlamentului European (PE) îi revine să-l ratifice la rândul său, iar Regatul Unit urmează să devină la 31 ianuarie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1:00, ora României) prima ţară membră care părăseşte Uniunea Europeană.

Acordul Brexitului încheiat cu Bruxellesul reglementează în linii mari divorţul, garantând drepturile cetăţenilor şi soluţionând problema dură a frontierei irlandeze. El vizează, mai ales să garanteze o trecere blândă către o relaţie viitoare care rămâne de stabilit în totalitate.

Perioada de tranziție post Brexit

 

De la 31 ianuarie se deschide o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020, menită să permită Londrei şi Bruxellesului să se pregătească în acest sens. Britanicii vor continua să aplice reglementările europene şi să beneficieze de ele, însă fără să facă parte din instituţiile europene şi fără să aibă vreun cuvânt de spus în deciziile acestora.

După trei amânări ale Brexitului, prevăzut iniţial în martie 2019, acest termen se anunţă foarte scurt în vederea negocierii unor acorduri de liber-schimb sau de securitate care durează, în general, ani de zile să fie încheiate.

Preşedinta Comisiei a avertizat că discuţiile urmează să fie ”dure” şi că ar fi imposibil să se ajungă la un acord asupra ”tuturor aspectelor” fără o prelungire a negocierilor. ”Trebuie să alegem priorităţi”.

Ea a avertizat că Bruxellesul urmează să rămână ferm asupra principiilor sale. ”Fără o concurenţă echitabilă în domeniile mediului, muncii, fiscalităţii, ajutoarelor de stat, nu poţi avea un acces de cea mai înaltă calitate la cea mai mare piaţă comună din lume”, a subliniat ea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO