"Nebuni de bucurie", nord-coreenii au votat cantand si dansand la alegerile parlamentare. Kim Jong-un a castigat cu 100%

×
Codul embed a fost copiat

Conform Yahoo News, Kim Jong-un a castigat alegerile parlamentare din districtul sau din Coreea de Nord - alegeri care au avut loc duminica - cu 100 %, neinregistrandu-se nici macar un vot impotriva.

Sora presedintelui Coreeei de Nord, Kim Yo-jong, care ar avea varsta de 26 de ani, a aparut duminica alaturi de fratele ei, cu ocazia alegerilor parlamentare in care a fost prezentat un candidat unic in fiecare circumscriptie, desemnat de catre Partidul Muncitorilor. Aceasta nu este prima aparitie publica a tinerei. In 2011 ea a aparut, plangand, la funeraliile tatalui sau, Kim Jong-il, iar ulterior, in mod episodic, in delegatii care-l insoteau pe Kim Jong-un in turneele efectuate pe teren.

Insa duminica, pentru prima data, in mijlocul mai multor demnitari politici si militari, tanara a fost desemnata nominal si prezentata va "reprezentant de rang inalt". Televiziunea de stat nu a precizat ce functie detine, insa ea ar fi insarcinata cu evenimentele la Cabinetul lui Kim Jong-un. Sora mai mica a lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, ocupa un rol foarte important in noua organigrama a regimului, afectat anul trecut de o epurare, potrivit televiziunii nord-coreene, relateaza AFP.

Potrivit lui Ahn Chan-il, director la World Institute for North Korea Studies de la Seul, tanara Kim Yo-jong ar urma sa-si ajute fratele sa-si consolideze controlul asupra puterii si tarii, perpetuand astfel dinastia Kim, unica in istoria regimurilor de inspiratie stalinista. Acest rol era detinut anterior de matusa lor dinspre tata, Kim Kyong-hui, sotia mentorului tanarului Kim Jong-un, Jang Song-thaek, executat in decembrie sub acuzatia de coruptie si tradare. Kim Kyong-hui, in varsta de 67 de ani, ar fi bolnava si s-ar afla in strainatate pentru ingrijiri.

Dansand sau cantand, nord-coreenii au votat pentru candidatii partidului unic

Citește și
NASA
O tara scufundata in intuneric. Cum arata Coreea de Nord, vazuta noaptea din spatiu

Nord-coreenii au votat duminica, dansand si cantand, la alegerile parlamentare in cadrul carora, in fiecare circumscriptie a fost un singur candidat desemnat. Acest exercitiu de vot este departe de practicile democratice si permite autoritatilor sa afle exact cate persoane au fugit in strainatate, relateaza AFP.

Alegatorii, "nebuni de bucurie", s-au grabit spre birourile de vot din intreaga tara, unii dansand, altii cantand in onoarea liderului Kim Jong-un, a anuntat agentia publica KCNA. Imagini difuzate de televiziunea oficiala au aratat ca sute de persoane in costume traditionale dansau pe strazi. Un singur candidat, desemnat de partidul unic, este autorizat sa solicite voturile cetatenilor in fiecare dintre cele 687 de circumscriptii. Alegatorii nu au avut de ales decat intre "da" si "nu" pe buletinul de vot.

Iar alegatorii se supun: rata de participare in 2009 a fost de 99,98 la suta, candidatii castigand cu 100 la suta din voturi. Bineinteles, scrutinul s-a desfasura duminica fara dificultate, potrivit KCNA, cu o participare de 91 la suta la inceputul dupa-amiezii. Presa oficiala, care aminteste de datoria "fiecarui individ" de a merge la vot - chiar daca votul nu este obligatoriu -, a promovat puternic scrutinul si participarea electorala, publicand poeme intitulate, de exemplu, "Valuri de emotie si bucurie".

Acesta este primul scrutin legislativ de la preluarea puterii de catre Kim Jong-un, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2011. Ca si tatal lui, Kim s-a prezentat in circumscriptia 111, din Muntele Paektu. Muntele Paektu este situat la limita de nord a Coreei de Nord, in apropiere de frontiera chineza. Acesta este considerat sacru de catre nord-coreeni, deoarece fondatorul tarii, Kim Il-sung, tatal lui Kim Jong-il, a stabilit acolo tabara de gherila antijaponeza in timpul colonizarii Coreei de catre Japonia. Istoriografia oficiala a regimului asigura ca Kim Jong-il s-a nascut pe acest munte in 1942. "Am votat pentru a-mi dovedi loialitatea fata de tovarasul nostru suprem", se bucura un soldat, care se numara printre sutele de persoane care stateau duminica la coada in fata unui birou de vot din circumscriptie.

Alegerile parlamentare au loc o data la cinci ani si Adunarea legislativa nu se reuneste decat o data sau de doua ori pe an, adeseori pentru o sesiune unica de o zi pentru a vota bugetul si a aproba deciziile luate de Partidul Muncitorilor. Ultima sesiune dateaza din aprilie 2013. Atunci a fost adoptat un decret special care oficializa statutul de putere nucleara al Coreei de Nord. Interesul real al scrutinului pentru observatorii straini este sa descopere lista finala de candidati, susceptibila sa ofere explicatii cu privire la persoanele aflate in gratiile regimului dupa epurarea de anul trecut ordonata de Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean a indepartat un numar de personalitati din centrul puterii si a executat mai multe cadre ale partidului, intre care pe propriul sau unchi si mentor, Jang Song-Thaek, executat in decembrie sub acuzatia de tradare si coruptie. Scrutinul serveste, de asemenea, regimului drept recensamant popular, pentru ca functionarii care se ocupa de organizarea alegerilor merg in fiecare casa pentru a se asigura de prezenta sau absenta alegatorilor inscrisi. "In oricare alt moment din an, rudele persoanelor care lipsesc pot sa scape mintind sau acuzand agentii de supraveghere, afirmand ca persoanele pe care le cauta lucreaza intr-un alt district", explica New Focus International, un site animat de refugiatii nord-coreeni din Sud. "Alegerile permit dezvaluirea fugii unui nord-coreean in China sau in Coreea de Sud", adauga el.

Kim Jong-un si-a consolidat securitatea la frontiere pentru a incerca sa limiteze sansele candidatilor la exil. Peste 1.500 de plecari catre Coreea de Sud, prin China, au fost inregistrate anul trecut.

In opinia lui Ahn Chan-il, transfug instalat in Sud si specialist in regimul nord-coreean, recensamantul electoral nu ar trebui sa permita Phenianului sa isi faca o idee precisa privind fuga in strainatate deoarece numerosi oficiali locali prefera sa taca mai degraba decat sa se expuna unor sanctiuni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Kim Jong-Un, asaltat de admiratoarele din armata. Cum arata femeile care piloteaza avioanele de lupta nord-coreene
Kim Jong-Un, asaltat de admiratoarele din armata. Cum arata femeile care piloteaza avioanele de lupta nord-coreene

Presa internationala a intrat in posesia unor fotografii in care dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un este asaltat de femeile din aviatia militara.

O tara scufundata in intuneric. Cum arata Coreea de Nord, vazuta noaptea din spatiu
O tara scufundata in intuneric. Cum arata Coreea de Nord, vazuta noaptea din spatiu

Cine a stins lumina? NASA a facut publica o imagine in care arata cat de intunecata este noaptea Coreea de Nord, fata de China sau vecinii de la sud, totul surprins de pe Statia Spatiala Internationala.

Fotografia care a starnit speculatii. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar asteapta al doilea copil
Fotografia care a starnit speculatii. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar asteapta al doilea copil

Presa straina speculeaza ca liderul nord-coreean Kim Jong-un asteapta al doilea copil, dupa ce sotia sa a aparut in public intr-o rochie pentru femei insarcinate.

Recomandări
România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO
România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO

România a cumpărat de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de milioane de dolari. Achiziția sofisticatei arme vine în contextul în care în România cad cu regularitate drone folosite de Rusia în invadarea Ucrainei.

 

Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe
Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe

Salvatorii montani marchează un record nedorit: în ultimele 24 de ore au înregistrat cele mai multe intervenții de urgență de când există Salvamont în România. 180 de persoane au avut nevoie de ajutor și peste 120 au ajuns de pe pârtie, la spital.  

Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”
Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”

Organizația Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului şi AEP, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice.