NBC News: Serviciile americane au strâns informaţii care sugerează că China se gândeşte să furnizeze ajutor letal Rusiei

Rusia China
Profimedia

Informaţiile iniţiale americane care sugerează că China se gândeşte să furnizeze ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina au fost strânse de la oficiali guvernamentali ruşi, scrie NBC News.

Oficialii americani au petrecut apoi săptămâni întregi coroborând informaţiile din alte surse şi au colaborat cu aliaţi care au adus fluxuri suplimentare de informaţii.

Multiplele surse de informaţii care sugerează că China ia în considerare acordarea de ajutor letal Rusiei, inclusiv muniţie şi artilerie, au stârnit îngijorare în rândul oficialilor administraţiei Biden, în special având în vedere modul în care o astfel de mişcare a Beijingului ar putea schimba dinamica războiului în favoarea Moscovei.

"O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie chineză de arme şi platforme este mai letală din punct de vedere militar şi mai capabilă", a spus un înalt oficial al administraţiei. "Nu va fi bine pentru poporul Ucrainei", potrivit news.ro.

Oficiali cu ran înalt ai administraţiei, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken şi directorul CIA, Williams Burns, şi-au exprimat public încrederea în serviciile de informaţii şi au avertizat China să nu ofere Rusiei ajutor militar letal.

China a negat că are în vedere să trimită ajutoare letale Rusiei, numind acuzaţia SUA "dezinformare".

Oficialii americani notează că nu au văzut nicio dovadă de mişcare sau o decizie din partea Chinei de a face acest pas.

La o conferinţă de presă de joi la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a fost întrebat cât de serios crede administraţia că China ar putea trimite arme în Rusia.

"De fapt, nu ştim", a spus Kirby.

Kirby a adăugat că SUA consideră că China nu exclude această posibilitate, dar nici nu a văzut nicio dovadă că Beijingul se îndreaptă spre trimiterea de ajutor letal Moscovei.

Informaţiile iniţiale erau vagi cu privire la sistemele sau echipamentele specifice pe care China avea în vedere să le furnizeze Rusiei, inclusiv dacă ar putea furniza alte drone decât cele deja disponibile comercial, au spus oficiali familiarizaţi cu informaţiile.

"Există niveluri diferite de încredere cu privire la cât de serioasă este China în această privinţă", a spus un al doilea oficial american de rang înalt.

Într-un interviu pentru "Face the Nation" de la CBS News, Burns a recunoscut că decizia de a publica informaţiile a avut scopul de a descuraja China să decidă să ofere Rusiei un ajutor letal.

"Credem ca China are în vedere furnizarea de echipamente letale”, a spus Burns.

El a adăugat: "Secretarul Blinken şi preşedintele au considerat că este important să precizeze foarte clar care ar fi consecinţele acestui lucru".

Au existat unele discuţii în cadrul administraţiei cu privire la declasificarea şi publicarea unor informaţii, dar oficialii au decis să nu facă acest lucru, cel puţin deocamdată, din cauza sensibilităţii surselor folosite pentru a colecta informaţiile şi pentru că obiectivul administraţiei de a transmite un mesaj. Chinei să nu furnizeze Rusiei ajutoare letale, deocamdată, pare să fi funcţionat.

Acuzaţiile SUA că China ia în considerare să furnizeze Rusiei ajutor militar letal vin în momentul în care Beijingul a prezentat un plan de pace propus pentru încheierea războiului din Ucraina.

Preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali americani de top au spus că propunerea este unilaterală şi doar aduce beneficii Rusiei. Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că angajamentul Chinei într-un potenţial plan de pace "nu este rău".

Unii oficiali ai administraţiei Biden văd semnalele recente ale Chinei că ar putea ieşi din neutralitate în războiul din Ucraina şi ar putea fi implicată într-un fel sau altul, ca o încercare de mişcare de putere care vizează subminarea SUA după discuţii recente de a-şi consolida alianţele în Asia. - Regiunea Pacificului.

Alţi oficiali avertizează că China nu a luat încă nicio decizie cu privire la posibilitatea de a se implica mai mult şi continuă să aibă efectiv aceeaşi poziţie pe care a avut-o de la începutul războiului în urmă cu un an.

"Există probleme în care ştim doar că nu vom putea vedea lucrurile faţă în faţă”", a spus un înalt oficial american despre relaţia administraţiei Biden cu China. "Ceea ce vrem să facem, în special când vine vorba de Ucraina, este că vrem ca aceasta să fie una dintre acele zone în care ne vedem faţă în faţă"..

Cu alte cuvinte, a spus oficialul, unul dintre obiectivele administraţiei Biden este ca China să recunoască că "nu este în regulă ca Rusia să omoare ucraineni nevinovaţi şi nimeni nu ar trebui să-i ajute să facă asta".

Citește și...
China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina
China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina

China a acuzat joi SUA că ''alimentează flăcările războiului'' prin intermediul ''trimiterii de arme letale în Ucraina''.

Lenjerie intimă pentru femei, prezentată live de bărbați. „Tipul o poartă mai bine decât fata
Lenjerie intimă pentru femei, prezentată live de bărbați. „Tipul o poartă mai bine decât fata"

Modelele sexy care prezintă lenjerie intimă au fost interzise în China, pe internet, astfel că bărbații le-au luat locul. Rezultatul nu este însă cel scontat de comercianți, iar chinezii se amuză copios.

Recomandări
”Afacerea” cu refugiați nu mai merge. Românii îi dau afară pe ucraineni din case pentru că nu mai primesc bani de la stat
”Afacerea” cu refugiați nu mai merge. Românii îi dau afară pe ucraineni din case pentru că nu mai primesc bani de la stat

Ucrainenii refugiați la noi în țară se tem că vor fi obligați să părăsească de luna viitoare locuințele închiriate, plătite de stat.  

Niciun pas înapoi. Zelenski a explicat de ce Ucraina nu vrea să renunțe la Bahmut, deși orașul nu are importanță strategică
Niciun pas înapoi. Zelenski a explicat de ce Ucraina nu vrea să renunțe la Bahmut, deși orașul nu are importanță strategică

”Ucraina este pregătită pe mai multe direcţii pentru începerea contraofensivei”, spune ministrul ucrainean al Apărării. Ar putea avea loc luna viitoare, dar depinde foarte mult de vreme.

Bulgaria, terorizată de false alerte care anunțau amplasarea unor bombe în școli. Cine ar fi în spatele acestui atac
Bulgaria, terorizată de false alerte care anunțau amplasarea unor bombe în școli. Cine ar fi în spatele acestui atac

Pentru a treia zi consecutiv, mai multe oraşe din Bulgaria s-au confruntat cu alerte false, care anunţau amplasarea unor bombe în şcoli.