NBC News: Serviciile americane au strâns informaţii care sugerează că China se gândeşte să furnizeze ajutor letal Rusiei

Rusia China
Profimedia

Informaţiile iniţiale americane care sugerează că China se gândeşte să furnizeze ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina au fost strânse de la oficiali guvernamentali ruşi, scrie NBC News.

Oficialii americani au petrecut apoi săptămâni întregi coroborând informaţiile din alte surse şi au colaborat cu aliaţi care au adus fluxuri suplimentare de informaţii.

Multiplele surse de informaţii care sugerează că China ia în considerare acordarea de ajutor letal Rusiei, inclusiv muniţie şi artilerie, au stârnit îngijorare în rândul oficialilor administraţiei Biden, în special având în vedere modul în care o astfel de mişcare a Beijingului ar putea schimba dinamica războiului în favoarea Moscovei.

"O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie chineză de arme şi platforme este mai letală din punct de vedere militar şi mai capabilă", a spus un înalt oficial al administraţiei. "Nu va fi bine pentru poporul Ucrainei", potrivit news.ro.

Oficiali cu ran înalt ai administraţiei, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken şi directorul CIA, Williams Burns, şi-au exprimat public încrederea în serviciile de informaţii şi au avertizat China să nu ofere Rusiei ajutor militar letal.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

China a negat că are în vedere să trimită ajutoare letale Rusiei, numind acuzaţia SUA "dezinformare".

Oficialii americani notează că nu au văzut nicio dovadă de mişcare sau o decizie din partea Chinei de a face acest pas.

La o conferinţă de presă de joi la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a fost întrebat cât de serios crede administraţia că China ar putea trimite arme în Rusia.

"De fapt, nu ştim", a spus Kirby.

Kirby a adăugat că SUA consideră că China nu exclude această posibilitate, dar nici nu a văzut nicio dovadă că Beijingul se îndreaptă spre trimiterea de ajutor letal Moscovei.

Informaţiile iniţiale erau vagi cu privire la sistemele sau echipamentele specifice pe care China avea în vedere să le furnizeze Rusiei, inclusiv dacă ar putea furniza alte drone decât cele deja disponibile comercial, au spus oficiali familiarizaţi cu informaţiile.

"Există niveluri diferite de încredere cu privire la cât de serioasă este China în această privinţă", a spus un al doilea oficial american de rang înalt.

Într-un interviu pentru "Face the Nation" de la CBS News, Burns a recunoscut că decizia de a publica informaţiile a avut scopul de a descuraja China să decidă să ofere Rusiei un ajutor letal.

"Credem ca China are în vedere furnizarea de echipamente letale”, a spus Burns.

El a adăugat: "Secretarul Blinken şi preşedintele au considerat că este important să precizeze foarte clar care ar fi consecinţele acestui lucru".

Au existat unele discuţii în cadrul administraţiei cu privire la declasificarea şi publicarea unor informaţii, dar oficialii au decis să nu facă acest lucru, cel puţin deocamdată, din cauza sensibilităţii surselor folosite pentru a colecta informaţiile şi pentru că obiectivul administraţiei de a transmite un mesaj. Chinei să nu furnizeze Rusiei ajutoare letale, deocamdată, pare să fi funcţionat.

Acuzaţiile SUA că China ia în considerare să furnizeze Rusiei ajutor militar letal vin în momentul în care Beijingul a prezentat un plan de pace propus pentru încheierea războiului din Ucraina.

Preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali americani de top au spus că propunerea este unilaterală şi doar aduce beneficii Rusiei. Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că angajamentul Chinei într-un potenţial plan de pace "nu este rău".

Unii oficiali ai administraţiei Biden văd semnalele recente ale Chinei că ar putea ieşi din neutralitate în războiul din Ucraina şi ar putea fi implicată într-un fel sau altul, ca o încercare de mişcare de putere care vizează subminarea SUA după discuţii recente de a-şi consolida alianţele în Asia. - Regiunea Pacificului.

Alţi oficiali avertizează că China nu a luat încă nicio decizie cu privire la posibilitatea de a se implica mai mult şi continuă să aibă efectiv aceeaşi poziţie pe care a avut-o de la începutul războiului în urmă cu un an.

"Există probleme în care ştim doar că nu vom putea vedea lucrurile faţă în faţă”", a spus un înalt oficial american despre relaţia administraţiei Biden cu China. "Ceea ce vrem să facem, în special când vine vorba de Ucraina, este că vrem ca aceasta să fie una dintre acele zone în care ne vedem faţă în faţă"..

Cu alte cuvinte, a spus oficialul, unul dintre obiectivele administraţiei Biden este ca China să recunoască că "nu este în regulă ca Rusia să omoare ucraineni nevinovaţi şi nimeni nu ar trebui să-i ajute să facă asta".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina
China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina

China a acuzat joi SUA că ''alimentează flăcările războiului'' prin intermediul ''trimiterii de arme letale în Ucraina''.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.