Nave militare rusești care aduceau tancuri, fotografiate în drum spre Siria

Dată publicare: 16-04-2018 12:07
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


nave militare Rusia

Două nave de război rusești care transportau vehicule militare au fost observate îndreptându-se spre țărmurile Siriei, după atacul SUA și al aliaților asupra centrelor de cercetare pentru arme chimice ale guvernului sirian de lângă Damasc.

Navele, model Alligator, au fost văzute duminică, îndreptându-se spre baza navală rusă de la Tartus, pe coasta de nord a Siriei, transportând tancuri, camioane, ambulanțe și un radar IED. Fotografiile au fost publicate pe social media de observatorul naval Yörük Ișık, care le-a văzut în timp ce traversau Bosforul.

Acțiunea de înarmare are loc după ce Statele Unite au anunțat că vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, în contextual atacurilor chimice care au făcut zeci de victime printre civilii din orașul Douma.

”Vor fi noi sancţiuni împotriva Rusiei. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, le va anunţa luni şi vor viza în mod direct orice companie care are legături cu Bashar al-Assad şi cu folosirea armelor chimice”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, în cadrul unui interviu acordat pentru CBS News.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a lăudat armata pentru atacul executat în Siria și le-a mulțumit aliaților.

”Un atac executat perfect. Mulțumesc Franței și Marii Britanii pentru întelepciunea lor și armatele lor puternice. Nu se putea mai bine de atât. Misiune îndeplinită”, a scris Donald Trump pe Twitter.

În urma evenimentelor internaționale, președintele Franței, Emmanuel Macron a declarant că acest atac nu este o declarație de război împotriva regimului al-Assad.

„Operaţiunea din Siria a fost legitimă şi un succes militar.” Cuvintele îi aparţin preşedintelui Emmanuel Macron.

Tot Macron a mai spus că el a fost cel care l-a convins pe Donald Trump să limiteze loviturile la instalaţiile de producţie a armelor chimice şi să nu retragă trupele americane din Siria.

Statele Unite alături de Franţa şi Marea Britanie au lansat sâmbătă la 4, ora României, atacuri punctuale asupra unor ţinte din programul de arme chimice ale guvernului sirian. Riposta vine la o săptămână de la atacul cu arme chimice de la Douma, pentru care Occidentul a acuzat regimul sirian.

Anunţul a fost făcut de preşedintele american Donald Trump. Chiar în timp ce îşi rostea discursul, forţele americane, alături de cele britanice şi franceze, lansau atacuri cu rachete, împotriva a trei ţinte.

În atac au fost lansate aproximativ 100 de rachete de croazieră Tomahawk, dar şi un bombardier strategic B1. Armata britanică a anunţat că a participat cu patru avioane Tornado, iar Franţa, cu fregata Aquitaine şi avioane cu reacţie.

După atac, Pentagonul a anunţat că operaţiunile nu vor continua, însă ulterior atât premierul britanic cât şi ministrul francez de Externe au vorbit despre posiblitatea unei noii intervenţii, dacă regimul al-Assad continuă să folosească arme chimice.

În replică, Bashar al-Assad a declarat că este “mai determinat ca oricând să lupte împotriva terorismului”.

“Agresiunile care au avut loc sâmbătă noapte va determina poporul sirian să continue lupta împotriva terorsmului”, a fost prima reacție a liderului de la Damasc, într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani.

Anterior, preşedinţia siriană a postat pe Twitter un scurt video care îl arată pe preşedintele Bashar al-Assad venind la birou, cu comentariul „o dimineaţă liniştită”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO