Experții internaționali nu sunt lăsați să meargă în locul unde ar fi avut loc atacul chimic
Experţi internaţionali şi-au început duminică ancheta asupra presupusului atac chimic care a antrenat o serie de lovituri occidentale de o amploare inedită împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad.
UPDATE 15:00 Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice susține că nu a putut merge în locurile din Douma unde ar fi avut loc atacul cu arme chimice, deoarece membrii ei nu sunt lăsați de forțele ruse și siriene.
Directorul organizației a scris pe Twitter că nu au primit ”acces esențial” și că ”Rusia și Siria trebuie să coopereze”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, cele două țări le-au transmis inspectorilor că nu le pot garanta siguranța.
Soldații ruși au vizitat locurile din Douma unde ar fi avut loc atacul cu arme chimice și sunt speculații că este posibil să fi distrus dovezi.
Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu mandat să ancheteze asupra unei eventuale utilizări a armelor chimice, fără să identifice autorii, a sosit sâmbătă la Damasc.
Acţiunile sale sunt înconjurate de cel mai mare secret.
Viceministrul sirian de externe Fayçal Mokdad s-a deplasat, totuşi, duminică la hotelul unde a fost cazată misiunea OIAC la Damasc şi a ieşit trei ore mai târziu, potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse aflate la faţa locului.
Misiunile de anchetă ale OIAC încep întotdeauna cu o serie de discuţii private cu oficialităţi.
În schimb, nu a fost confirmat că experţii au mers pe teren la Douma, cum anunţase în cursul dimineţii AFP, citând un oficial sirian. ''Vom lăsa echipa să-şi facă treaba în mod profesional, obiectiv, imparţial şi departe de orice presiune (din partea autorităţilor). Rezultatele anchetei vor infirma acuzaţiile mincinoase'' împotriva Damascului, a afirmat acesta.
În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de toate armele sale chimice, conform unui acord internaţional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a ajuns însă la concluzia că Damascul a utilizat gaz sarin, un puternic agent neurotoxic, la Khan Shaykhun (nord-vest) într-un atac în care şi-au pierdut viaţa 80 de persoane.
Pe teren, munca se anunţă complicată pentru anchetatorii care sosesc la o săptămână după fapte, într-o zonă trecută între timp sub controlul regimului şi al poliţiei militare ruse şi devastată de cinci ani de asediu şi o violentă ofensivă lansată la 18 februarie.