"Demonstram puterea Republicii Islamice Iran". Nave de razboi iraniene au intrat in Marea Mediterana

Ultima actualizare: 29-10-2012 06:38
nava de razboi iraniana

Nave de razboi iraniene au intrat sambata in Marea Mediterana dupa ce au trecut prin canalul Suez, a anuntat comandantul-sef al marinei, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agentia oficiala IRNA,

In acest timp, tensiunile cu Israelul sunt la cel mai inalt nivel din cauza crizei nucleare si a recentelor atacuri antiisraeliene din India si Thailanda.

Statul evreu a anuntat ca va supraveghea "indeaproape" aceasta operatiune, cea de-a doua de acest tip de la Revolutia Islamica din 1979, ultima datand din februarie 2011.

Sayyari nu a oferit detalii despre numarul, natura sau misiunea navelor care participa la aceasta operatiune, limitandu-se sa afirme ca aceasta vizeaza in special sa "demonstreze puterea Republicii Islamice Iran".

Navele in cauza ar putea fi distrugatorul Shahid Qandi si nava de sustinere si alimentare Kharg, despre care presa iraniana a anuntat la inceputul lui februarie ca a facut o escala de mai multe zile in portul saudit Jeddah, de la Marea Rosie.

Cu ocazia primei misiuni iraniene in Marea Mediterana in februarie 2011, doua nave - Kharg si fregata Alvand - au mers in Siria pentru o escala in portul Lattakia, dupa care s-au intors in Marea Rosie si Iran.

Aceasta prima trecere a navelor de razboi iraniene prin canalul Suez din 1979 a provocat reactii vehemente din partea Israelului, care le-a calificat drept "provocare" si si-a plasat marina in stare de alerta.

Statele Unite au lansat la randul lor un avertisment navelor iraniene, cerandu-le sa se "conformeze legilor internationale si sa nu intreprinda nicio actiune care ar putea compromite securitatea".

"Urmarim indeaproape deplasarea a doua nave pentru a verifica daca acestea se apropie de coastele israeliene", a afirmat sambata un oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe, fara alte comentarii.

Noua misiune iraniana in Marea Mediterana are loc in timp ce relatiile dintre Israel si Iran sunt din ce in ce mai tensionate, din cauza crizei din jurul programului nuclear iranian si a recentelor atentate antiisraeliene din India si Thailanda, atribuite de statul evreu Teheranului.

Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa fabrice arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce acesta din urma dezminte categoric. 

Alianta care sperie Vestul. Iranul lucreaza la bomba atomica si bate palma cu Al Qaeda

Oficial SUA: "Iranul a armat submarinele in stramtoarea Ormuz. Daca ar ataca la noapte, suntem gata"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO