Iranul isi continua ascensiunea nucleara, in ciuda marilor puteri, dar este deschis la discutii

Mahmoud Ahmadinejad

Iranul a anuntat ca a facut progrese in programul sau nuclear, inclusiv in lansarea unor noi centrifuge care sunt capabile sa produca uraniu imbogatit la o viteza mult mai mare.

"Era natiunilor agresive a trecut. Puterile arogante nu mai pot monopoliza tehnologia nucleara. Au incercat sa ne opreasca prin impunerea unor sanctiuni si rezolutii, dar au dat esuat. Programul nostru nuclear va continua." a declarat presedintele Mahmoud Ahmadinejad intr-o interventie televizata, miercuri, citat de Reuters.

Cu toate acestea, televiziunea de limba araba din Iran Al Alam a mai precizat ca guvernul a inaintat o scrisoare comisarului european pentru politici externe din UE, Catherine Ashton, in care precizeaza ca Iranul este deschis in continuare la "noi discutii pe tema programului nucleara, intr-o maniera constructiva".

Un purtator de cuvant al comisarului european a confirmat primirea acestei scrisori si a explicat ca Ashton evalueaza aceasta cerere si ca va avea discutii cu reprezentantii SUA, Rusia, China si alti parteneri care fac marte dintre marile puteri.

Pana acum, Iranul a refuzat sa negocieze in vreun fel masurile legate de programul sau nuclear, sustinand ca acesta este destinat exclusiv unos scopuri pasnice, civile, in care intra inclusiv producerea de energie electrica pentru populatie.

Citește și
submarin american
Oficial SUA: "Iranul a armat submarinele in stramtoarea Ormuz. Daca ar ataca la noapte, suntem gata"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pe de alta parte, televiziunea de stat iraniana, citata de AFP, a anuntat ca presedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat construirea a patru noi reactoare nucleare de cercetare destinate producerii de izotopi pentru bolnavii de cancer. "Construiti aceste reactoare in patru locatii diferite pentru a se asigura necesitatile de izotopi de care tara are nevoie pentru bolnavii de cancer", a declarat Ahmadinejad.

Iranul dispune deja de un reactor de cercetare de 5 megawati construit de americani inaintea Revolutiei islamice din 1979. Un nou reactor de cercetare este in curs de construire la Arak (centru), fiind destinat producerii de plutoniu pentru scopuri medicale.

Iranul are aproximativ 6.000 de centrifuge in activitate la instalatia sa de la Natanz si a adaugat alte 3.000, ridicand la 9.000 numarul centrifugelor sale, a declarat miercuri presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad intr-un discurs sustinut in direct la televiziunea publica, relateaza AFP. "Aproximativ 6.000 de centrifuge sunt in activitate si au fost adaugate alte 3.000, ridicand numarul total la 9.000", a declarat el.

Benjamin Netanyahu acuza Iranul ca ameninta pacea mondiala

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat, miercuri, "activitatile teroriste" ale Iranului, care ameninta "echilibrul mondial", dupa o serie de atacuri ce au vizat diplomati israelieni la New Delhi, Tbilisi si Bangkok, relateaza AFP. "Iranul este cel mai mare exportator de terorism din lume si ameninta echilibrul mondial. in prezent, activitatile teroriste ale Iranului au fost dezvaluite tuturor", a declarat Netanyahu in fata Knessetului (Parlament).

"Comunitatea internationala trebuie sa condamne vehement faptele sale si sa fixeze limite pentru agresiunile acestei tari, in lipsa carora ele se vor extinde si mai mult", a adaugat Netanyahu.

Doi iranieni au fost inculpati miercuri, la o zi dupa o serie de explozii in centrul Bangkokului, care au vizat diplomati israelieni, potrivit serviciilor de informatii thailandeze. Cei doi suspecti, dintre care un barbat in varsta de 28 de ani care si-a pierdut picioarele in explozie, au fost arestati marti. Un al treilea barbat a reusit sa fuga in Malaysia, unde a fost arestat, iar o femeie, tot de origine iraniana, este in continuare cautata.

Seful diplomatiei thailandeze, Surapong Tovichakchaikul, a refuzat sa vorbeasca despre un "act terorist", dar a apreciat ca situatia este "similara" atacului din New Delhi, in care un diplomat israelian a fost ranit luni. O sursa din cadrul serviciilor de informatii thailandeze a mers mai departe, afirmand sub acoperirea anonimatului ca echipa formata din trei iranieni era o "echipa de asasini" care viza "diplomati israelieni, inclusiv pe ambasador".

Israelul a acuzat Teheranul inca de marti, facand legatura, fara sa ezite, intre exploziile de la Bangkok si atentatele din Georgia si India. Aceste atentate coincid cu aniversarea asasinarii unui lider militar al Hezbollah, Imad Mughnieh, la 12 februarie 2008, de care este acuzat Israelul. "Explozivii par foarte similari cu cei folositi in India si Georgia. Prin urmare plecam de la principiul ca este vorba despre aceeasi retea", a confirmat pentru AFP ambasadorul israelian in Thailanda, Itzhak Shoham.

"Si bineinteles, credem ca Iranul este in spatele acestor" explozii, a afirmat el. Teheranul a dezmintit ferm "acuzatiile regimului sionist", potrivit site-ului televiziunii publice iraniene, afirmand ca este "pregatit sa coopereze cu Guvernul thailandez".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Alerta in mediul de afaceri. Iranul a taiat exporturile de petrol catre 6 tari din Uniunea Europeana
Alerta in mediul de afaceri. Iranul a taiat exporturile de petrol catre 6 tari din Uniunea Europeana

Iran a blocat exporturile de petrol catre sase tari din Uniunea Europeana, ca reactie la sanctiunile recente impuse de UE asupra statului islamic.

Oficial SUA:
Oficial SUA: "Iranul a armat submarinele in stramtoarea Ormuz. Daca ar ataca la noapte, suntem gata"

Iranul a pregatit nave-capcana care ar putea fi utilizate pentru blocarea Stramtorii Ormuz, dar Fortele Navale americane pot impiedica blocarea acestei rute maritime, anunta un comandant militar american.

Iranul impune noi restrictii pentru accesul la Internet si blocheaza serviciile de mesagerie
Iranul impune noi restrictii pentru accesul la Internet si blocheaza serviciile de mesagerie

Iranul a impus noi restrictii pentru accesul la Internet si a blocat serviciile de mesagerie in ultimele zile.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.