NATO: Riscul ca Rusia să folosească forța militară împotriva Ucrainei este cât se poate de real
Riscul ca Rusia să folosească forța militară împotriva Ucrainei este "cât se poate de real". A spus-o chiar secretarul general al NATO.
Între timp, convorbirile ruso-americane au continuat joi, la Viena, în format OSCE - pentru prima dată, și cu participarea Kievului. Însă, fără vreun progres notabil.
Statele Unite şi NATO au respins cererea Moscovei privind garanţii că Alianţa nu se va extinde spre est şi că îşi va reduce prezenţa militară în fostele ţări comuniste. Rusia ar putea lansa oricând o invazie, de pe uscat, dar şi de pe mare.
Tensiuni în Marea Azov
O navă militară rusă în apropierea unui vapor comercial, indică radarul unei nave militare a Ucrainei, în largul coastelor ucrainene.
"Distanţa de la noi până la ei este acum de 4 - 5 mile...".
Un ofiţer ucrainean, care are doar 23 de ani, îşi ia imediat toate precauţiile, pentru a se asigura că prezenţa navei sale nu este văzută, din greşală sau cu rea intenţie, ca o provocare. Marea Azov este o zonă fierbinte, specială, în tensiunile dintre Moscova şi Kiev. Acolo, cele două ţări ar trebui să-şi împartă apele teritoriale. Dar Rusia este acuzată că a restrâns tot mai mult accesul Ucrainei şi caută mereu motive să-i ameninţe navele.
Denis Bakumov, comandant de navă militară: "Nu mereu, dar sunt situaţii când acţiunile lor sunt agresive faţă de noi sau când întreprind acţiuni ilegale".
Reporter: "Ce fel de acţiuni?".
Denis Bakumov, comandant de navă militară: "Manevre periculoase sau ameninţări că vor folosi armele împotriva noastră".
Rusia este acuzată si că blochează sectoare din Marea Azov unde nu se desfăşoară exerciţii militare, forţând navele ucrainene să ocoleasca. Ori foloseşte dispozitive de bruiaj pentru a perturba comunicaţiile ucrainenilor.
Deborah Haynes, Sky News: "Navele de patrulare ruse le urmăresc constant pe cele ucrainene, imediat ce ies din port. Este o constantă provocare, acuză ucrainenii".
Cea mai mare parte a flotei ucrainene era staţionată în Crimeea, insa Ucraina a pierdut-o odată cu peninsula anexată de Rusia în 2014. Aşa că ucrainenii au rămas cu puţine nave militare, pe care au încercat să le modernizeze şi să le sporească puterea de foc în ultimii ani.
Acum există din nou ameninţarea unei invazii în Ucraina, care se poate desfăsura pe uscat, dar şi de pe mare - după cum spune adjunctul comandantului flotei ucrainene.
Andriy Tarasov, viceamiral, adjunctul comandantului flotei ucrainene: "Nivelul de pregătire al forţelor navale ruse este la cote înalte, se antrenează constant pentru asemena acţiuni. Ameninţarea este reală".
Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că există un "risc real" ca un nou conflict armat să erupă în estul Europei. Mai ales că - după cum susţine Kremlinul - convorbirile de până acum dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii din NATO "nu au avut succes".
„Suntem pregătiți să continuăm cu diplomația pentru a promova securitatea și stabilitatea în zona euroatlantică. Dar suntem la fel de pregătiți dacă Rusia alege o cale diferită”, a transmis consiliderul pe probleme de securitate de la Casa Albă.
„Statele Unite și aliații săi spun practic "nu" elementului cheie al acestor dezbateri. Oricând poate avea loc o provocare, dar nu îi vom lăsa să ne facă pe noi responsabili pentru consecințele grave”, a declarat vice-ministrul de Externe din Rusia.
Statele Unite şi Rusia sunt gata să vorbească doar despre asigurările de securitate care le convin lor - a spus adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov. La rândul său, reprezentantul rus la OSCE a avertizat: "Rusia trebuie să elimine ameninţările la adresa securităţii sale naţionale".