NATO promite că va da un răspuns "hotărât" dacă se va dovedi că deteriorarea conductei din Finlanda este intenționată

jens stoltenberg
Getty

NATO a promis un răspuns "hotărât" în cazul în care deteriorarea unei conducte submarine de gaz dintre Finlanda și Estonia se dovedește a fi intenționată.

Între timp, anchetatorii au declarat că pe fundul mării au fost găsite urme ale unei "forțe mecanice externe".

Pe fondul speculațiilor larg răspândite în mass-media cu privire la probabilitatea unui sabotaj rusesc, Risto Lohi, de la biroul național finlandez de investigații, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Helsinki: "Există motive pentru a suspecta că o forță externă ... a cauzat avariile".

Forța”, a adăugat el, "pare să fi fost mecanică, nu o explozie".

Potrivit The Guardian, șeful agenției, Robin Lardot, a declarat că au fost găsite urme pe fundul mării la locul unde a fost avariată conducta Baltic Connector.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Operatorii acesteia au declarat că reparația conductei va dura cel puțin cinci luni, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca aceasta să fie repusă în funcțiune până în aprilie 2024.

Dar Lardot a declarat că ancheta privind vandalismul se află în "primele etape tehnice" și ar putea dura mai multe zile, din cauza vremii nefavorabile și a zonei mari de căutare.

Biroul lucrează pentru a "găsi fapte și a le analiza", a spus el.

Autoritățile finlandeze au anunțat marți că o scădere bruscă a presiunii în conducta înregistrată duminică a fost cauzată de o deteriorare extinsă care "pare să fi fost deliberată".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, în cazul în care se va dovedi că avaria de la Baltic Connector "este un atac asupra infrastructurii critice a NATO ... va fi întâmpinat de un răspuns unit și hotărât din partea NATO".

Incidentul a avut loc la puțin peste un an după ce o serie de explozii subacvatice au aruncat în Marea Baltică trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc Nord Stream 1 și Nord Stream 2, o conductă majoră pentru exporturile de gaze fosile rusești către Europa de Vest, aruncând gaze în Marea Baltică.

Nivelul de pregătire al Finlandei a fost ridicat miercuri, după o reuniune extraordinară a unui comitet ministerial la nivel înalt privind politica externă și de securitate, dar securitatea aprovizionării cu energie a țării - din care gazul reprezintă doar 5% - a fost considerată stabilă.

Luând cuvântul la o reuniune NATO la Bruxelles, ministrul finlandez al apărării, Antti Häkkänen, a declarat că Helsinki "apreciază sprijinul oferit de aliații săi" în cadrul parteneriatului militar transatlantic, dar a refuzat să speculeze asupra rezultatului anchetei.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că nu se va lua nicio decizie cu privire la măsurile care ar trebui luate până când ancheta nu va fi finalizată și "nu vom avea toate informațiile posibile". Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a declarat că anchetatorilor "trebuie să li se permită să își continue munca".

Comandantul Jüri Saska, din cadrul marinei estoniene, a declarat pentru radioul public ERR că imaginile finlandeze ale pagubelor, împărtășite guvernului de la Tallinn, arată că învelișul de protecție din beton al Balticconnector a fost rupt sau smuls, iar conducta însăși a fost deplasată și grav avariată pe o parte.

Un expert finlandez, Jukka Savolainen, de la Centrul european de excelență pentru contracararea amenințărilor hibride (Hybrid CoE), format din 22 de membri, a declarat pentru postul public de radio și televiziune finlandez YLE că o posibilitate ar fi fost ca "o navă mare" să își fi tras ancora peste conductă - fie intenționat, fie, pe timp de furtună, neintenționat.

Presa finlandeză a relatat miercuri că cinci nave mari, inclusiv un cargobot sub pavilion Panama și patru petroliere, dintre care unul rusesc, se aflau în apropierea conductei de 48 de mile (77 km), care traversează fundul mării din Golful Finlandei, de la Inkoo, în Finlanda, la Paldiski, în Estonia, cu puțin timp înainte de incident.

După ce seismologii norvegieni au declarat marți că au înregistrat un "zgomot surd" duminică, în jurul orei 1.20, în apropierea conductei, institutul de seismologie al Universității din Helsinki a declarat că instrumentele sale au înregistrat, de asemenea, o "vibrație slabă" cam în același moment.

Analiștii au declarat că o navă rusească de cercetare hidrografică, Sibiryakov, a fost detectată în Golful Finlandei în apropierea conductei și a cablului de comunicații Estlink, care a fost de asemenea rupt, în cel puțin trei ocazii în mai, august și septembrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris miercuri incidentul ca fiind "îngrijorător", adăugând că "nu are nicio informație tehnică și nu știe dacă serviciile noastre speciale au astfel de informații".

Pus în funcțiune în 2019, Balticconnector a fost singurul canal de import de gaze către Finlanda - în afară de gazul natural lichefiat (GNL) - de când importurile rusești au fost oprite în luna mai a anului trecut, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei după invazia acesteia în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.