NATO lansează procesul de aderare al Suediei și Finlandei. Stoltenberg: Primim noi aliaţi cu capacităţi militare formidabile
Cele 30 de state membre NATO lansează marţi procesul ratificării aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, o decizie istorică a celor două ţări nordice, impusă de Războiul rus din Ucraina.
”Aliaţii vor semna Protocoalele de Aderare ale Finlandei şi Suediei marţi”, anunţă luni într-un comunicat NATO.
”Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, subliniază secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, în cadrul unei ceremonii de intrare în funcţie a noului Comandant Suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ministrul suedez de externe Ann Linde şi omologul său finlandez Pekka Haavisto au participat luni, la sediul Organizaţiei, la Bruxelles, la ultime negocieri înaintea semnării, prevăzute marţi, a Protocoalelor de Aderare, şi lansării procesului de ratificare în fiecare statmembru al Alianţei.
Turcia și-a dat acordul în anumite condiții
Turcia şi-a dat acordul lansării acestei proceduri la summitului şefilor de stat şi de guverne NATO, la Madrid, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a amintit celor dări nodice condiţiile pe care le au de îneplinit.
”Dacă îşi fac datoria, noi vom supune (Memorandumul aprobării) Parlamentului” turc, în vederea adoptării acestuia, însă ”dacă nu şi-o fac, nu încape vorbă să-l trimitem în Parlament”, a avertizatel într-o conferinţă de presă.
Recep Tayyip Erdogan a evocat o ”promisiune făcută de Suedia” de a extrăda ”73 de terorişti”.
Ea se află în Memorandumul semnat marţi la Madrid de către liderii celor trei ţări, înaintea deschiderii summitului NATO.
”Ei îi vor trimite (pe teroriţti în Turcia), au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Ei îşi vor respecta promisiunea”, a dat el asigurări, fără să ofere alte detalii.
Ankara cere de mai mulţi ani Stockholmului să extrădeze activişti kurzi şi persoane apropiate mişcării înfiinţate de către predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de către autorităţile turce de urzirea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.
Suedia şi Fnlanda sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), însă acordul semnat la Madrid ”nu angajează decât trei ţări”, a subliniat luni o purtătoare de cuvânt a şefulu diplomaţiei europene Josep Borrell, Nabila Massrali.
”Legislaţia antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte reglementările şi drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislaţiei împotriva terorismului şi profită de ea pentru a-i aresta pe toţi cei care se exprimă în mod critic, jurnalişti, avocaţi, apărători ai drepturilor omului”, a subliniat ea în faţa presei.
Şeful Statului Major al Apărării din România, la ceremonia de schimbare a SACEUR
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat luni, la Mons, în Belgia, la ceremonia de predare a comenzii Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) între generalul Tod D. Wolters şi generalul Christopher G. Cavoli.
La festivitate, generalul Petrescu a fost însoţit de o delegaţie formată din şefii Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE şi Reprezentanţei SMAp la SHAPE.
"În baza excelentelor relaţii de cooperare pe care le avem în context aliat, întărite pe parcursul ultimilor ani de colaborarea consistentă pe care am avut-o cu cei doi lideri militari americani, fostul şi actualul SACEUR, procesul de adaptare a posturii de descurajare şi apărare s-a reflectat pe întreg flancul estic", a declarat şeful Statului Major al Apărării, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
În marja ceremoniei de la Mons, generalul Daniel Petrescu i-a conferit generalului Wolters "Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării", în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea misiunilor specifice şi a contribuţiei deosebite la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale.