NATO, implicat intr-un scandal de proportii. 63 de libieni au murit din cauza unor oficiali

refugiati libieni, Lampedusa

Doua rapoarte internationale privind drepturile omului condamna reactia intarziata a unor oficiali NATO, care au lasat sa moara anul trecut 63 de refugiati libieni, care incercau sa scape de ororile razboiului din nordul Africii.

9 aprilie 2011, in largul coastelor insulei italiene Lampedusa. Dupa zece zile pe mare, rezervele de apa si mancare ale celor 72 de refugiati libieni, printre care femei si copii, s-au epuizat demult.

Barca pluteste in deriva, iar strigatele lor de ajutor sunt ignorate de oficialii NATO, ingrijorati de valul masiv de refugiati care vine pe aceasta insula, ca sa scape de razboiul din Africa. Numai 11 dintre acesti nefericiti vor supravietui calatoriei, dar nu vor ajunge niciodata in Italia, ci se vor intoarce la Tripoli, in inima conflictului armat.

Doua rapoarte, unul realizat de Federatia Internationala pentru Drepturile Omnului si altul de catre Consiliul Europei, condamna reactia oficialilor europeni, care au permis sa se intample aceasta tragedie, desi aveau misiunea de a salva civilii afectati de razboi.

Cele doua organizatii au prezentat documentele in cadrul unui proces care a inceput in urma cu o saptamana, la Paris. Cei care le-au realizat spun ca moartea civililor nevinovati putea fi evitata, pentru ca autoritatile italiene fusesera anuntate de prezenta acestora si li se ceruse ajutorul. Liderii militari au decis insa sa ignore aceste apeluri disperate.

Citește și
Rachete, avioane, scut,
Ghimpele din coasta Rusiei se muta langa inima. Ucraina ar putea avea scut antiracheta NATO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Supravietuitorii acelei calatorii de cosmar povestesc detalii infioratoare. Ramasi in deriva, fara combustibil si fara mancare, unii dintre ei ajunsesera sa bea apa de mare sau urina si sa manance pasta de dinti. Cadavrele femeilor si copiilor, care au fost printre primele victime, au fost aruncate peste bord.

In acele zile, 11 tari membre NATO aveau ambarcatiuni in zona respectiva, dar nu au intervenit sa ajute refugiatii. O nava de razboi franceza s-a apropiat foarte mult, iar militarii le faceau poze si se uitau la ei cu binoclul, ignorand strigatele disperate ale celor care mureau de foame.

Un elicopter, care apartinea armatei britanice sau americane, dupa spusele unui supravietuitor, le-a lasat in barca apa potabila si biscuiti, dar nu s-a mai intors sa-i salveze.

Unul dintre refugiati a reusit sa ceara ajutor unui preot de la Vatican, care la randul sau a anuntat autoritatile italiene, dar ajutorul nu a venit.

In apararea lor, oficialii NATO sustin ca nu stiau ca situatia refugiatilor era o urgenta majora.

Potrivit legislatiei maritime internationale, orice vapor este obligat sa vina in ajutorul celor aflati in pericol pe mare, scrie Time.

In total, peste 1.500 de refugiati africani s-au inecat anul trecut in timp ce incercau sa fuga din Libia, dupa inceperea razboiului in aceasta tara. 600 au fost salvati de ambarcatiunile NATO, potrivit declaratiei secretarului general, Anders Fogh Rasmussen.

In Galeria FOTO puteti vedea scene cu refugiatii libieni ajunsi la Lampedusa.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Scenariu negru: UE si NATO s-ar putea destrama. Polonia se teme de Rusia
Scenariu negru: UE si NATO s-ar putea destrama. Polonia se teme de Rusia

Ministrul polonez de Externe Radek Sikorski a declarat ca Uniunea Europeana (UE) s-ar putea destrama si ca Statele Unite ar putea parasi NATO, lasand Polonia singura in fata unei Rusii tot mai hotarata.

Ghimpele din coasta Rusiei se muta langa inima. Ucraina ar putea avea scut antiracheta NATO
Ghimpele din coasta Rusiei se muta langa inima. Ucraina ar putea avea scut antiracheta NATO

NATO discuta cu Kievul pe tema unei posibile participari a Ucrainei la scutul antiracheta pe care Alianta Nord-Atlantica vrea sa il amplaseze in Europa, relateaza postul de televiziune Russia Today, in pagina electronica.

Anonymus a postat pe Internet adresele de e-mail si parolele unor oficiali din cadrul NATO
Anonymus a postat pe Internet adresele de e-mail si parolele unor oficiali din cadrul NATO

Adresele de e-mail si parolele unor oficiali britanici, americani si din cadrul NATO au fost postate pe Internet in urma unui atac informatic impotriva site-ului agentiei Stratfor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.