NATO, implicat intr-un scandal de proportii. 63 de libieni au murit din cauza unor oficiali
Doua rapoarte internationale privind drepturile omului condamna reactia intarziata a unor oficiali NATO, care au lasat sa moara anul trecut 63 de refugiati libieni, care incercau sa scape de ororile razboiului din nordul Africii.
9 aprilie 2011, in largul coastelor insulei italiene Lampedusa. Dupa zece zile pe mare, rezervele de apa si mancare ale celor 72 de refugiati libieni, printre care femei si copii, s-au epuizat demult.
Barca pluteste in deriva, iar strigatele lor de ajutor sunt ignorate de oficialii NATO, ingrijorati de valul masiv de refugiati care vine pe aceasta insula, ca sa scape de razboiul din Africa. Numai 11 dintre acesti nefericiti vor supravietui calatoriei, dar nu vor ajunge niciodata in Italia, ci se vor intoarce la Tripoli, in inima conflictului armat.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Doua rapoarte, unul realizat de Federatia Internationala pentru Drepturile Omnului si altul de catre Consiliul Europei, condamna reactia oficialilor europeni, care au permis sa se intample aceasta tragedie, desi aveau misiunea de a salva civilii afectati de razboi.
Cele doua organizatii au prezentat documentele in cadrul unui proces care a inceput in urma cu o saptamana, la Paris. Cei care le-au realizat spun ca moartea civililor nevinovati putea fi evitata, pentru ca autoritatile italiene fusesera anuntate de prezenta acestora si li se ceruse ajutorul. Liderii militari au decis insa sa ignore aceste apeluri disperate.
Supravietuitorii acelei calatorii de cosmar povestesc detalii infioratoare. Ramasi in deriva, fara combustibil si fara mancare, unii dintre ei ajunsesera sa bea apa de mare sau urina si sa manance pasta de dinti. Cadavrele femeilor si copiilor, care au fost printre primele victime, au fost aruncate peste bord.
In acele zile, 11 tari membre NATO aveau ambarcatiuni in zona respectiva, dar nu au intervenit sa ajute refugiatii. O nava de razboi franceza s-a apropiat foarte mult, iar militarii le faceau poze si se uitau la ei cu binoclul, ignorand strigatele disperate ale celor care mureau de foame.
Un elicopter, care apartinea armatei britanice sau americane, dupa spusele unui supravietuitor, le-a lasat in barca apa potabila si biscuiti, dar nu s-a mai intors sa-i salveze.
Unul dintre refugiati a reusit sa ceara ajutor unui preot de la Vatican, care la randul sau a anuntat autoritatile italiene, dar ajutorul nu a venit.
In apararea lor, oficialii NATO sustin ca nu stiau ca situatia refugiatilor era o urgenta majora.
Potrivit legislatiei maritime internationale, orice vapor este obligat sa vina in ajutorul celor aflati in pericol pe mare, scrie Time.
In total, peste 1.500 de refugiati africani s-au inecat anul trecut in timp ce incercau sa fuga din Libia, dupa inceperea razboiului in aceasta tara. 600 au fost salvati de ambarcatiunile NATO, potrivit declaratiei secretarului general, Anders Fogh Rasmussen.
In Galeria FOTO puteti vedea scene cu refugiatii libieni ajunsi la Lampedusa.