Scenariu negru: UE si NATO s-ar putea destrama. Polonia se teme de Rusia
Ministrul polonez de Externe Radek Sikorski a declarat ca Uniunea Europeana (UE) s-ar putea destrama si ca Statele Unite ar putea parasi NATO, lasand Polonia singura in fata unei Rusii tot mai hotarata.
Ministrul polonez de Externe a prezentat acest "scenariu negru" intr-un discurs sustinut joi la Varsovia in fata parlamentarilor polonezi, intr-o perioada in care unii lideri UE afirma ca cea mai dificila etapa a crizei financiare s-a incheiat.
Notamd ca Statele Unite sunt deja mai interesate de Pacific decat de Europa si ca tarile UE devin tot mai egoiste, Sikorski a zugravit un viitor in care frontierele si pietele muncii deschise sunt desfiintate, in bugetul UE ajung tot mai putini bani, iar proiecte importante ca Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) devin "complet erodate".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Obosite de zgarcenia cu privire la bugetele apararii si de ineficienta generala a Europei, Statele Unite parasesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia in estul (Europei) si de China in Asia.
Crizele transformarii continua in lumea araba, (dar) Europa nu mai ofera un exemplu bun. Unde este Polonia in aceasta viziune intunecata? Abandonata propriilor sisteme, la periferia unei Europe impotmolita in letargie, depunand eforturi cu modernizarea nefinalizata si privata de o baza solida pentru securitatea nationala", a declarat ministrul.
Sikorski a subliniat aceste riscuri cu scopul de a pleda in favoarea unei suveranitati mai importante Bruxelles-ului, pentru crearea unei "uniuni politice de durata". El a adaugat ca Varsovia vrea in continuare sa adopte euro, dar ca tari risipitoare, ca Grecia, trebuie sa plateasca un pret pentru caile gresite.
"Tari care, spre deosebire de Polonia, au neglijat reformele, au trait peste posibilitatile lor, au finantat sisteme ale bunastarii si sisteme de pensii mai mult decat generoase si au pierdut increderea pietelor, risca acum sa piarda abilitatea de a controla propriile politici financiare si economice", a spus el, "Nu este nimic gresit in asta... Nicio tara nu are dreptul sa traiasca pe cheltuiala altora", a adaugat ministrul.
Seful diplomatiei poloneze a prezentat, de asemenea, o lista a aliatilor tarii sale atat dinauntrul UE, cat si din afara acesteia, referindu-se la Germania, Franta si Suedia, si afirmand ca "cel mai important partener sunt in continuare Statele Unite".
De asemenea, Polonia este "dezamagita" ca Marea Britanie nu vrea sa participe la capabilitati comune de aparare in UE, iar Ungaria "poarta responsabilitatea reputatiei intregii regiuni in termeni de respectare a normelor democratice", a mai spus ministrul, adaugand ca tara sa va continua efortul de reconciliere cu Rusia.