România cere statelor UE și NATO să ne ajute cu imunoglobulină. ”Nu mai dispunem de nicio doză”

06-03-2018 14:05

România marchează o premieră dureroasă. Autorităţile se declară incapabile să asigure necesarul de imunoglobulină şi au activat ''Mecanismul European de Protecţie Civilă”.

Concret, cer ajutor de urgenţă statelor din Uniunea Europeană şi din NATO. Anunţul a venit chiar de la ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a transmis că România ar avea nevoie lunar de 5 mii de fiole.

Criză de imunoglobulină a determinat-o pe Sorina Pintea să activeze pentru prima dată în istorie mecanismul de protecţie civilă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ”În acest moment, în ţară nu mai dispunem de nicio doză, avem pacienţi care aşteaptă de multă vreme acest tratament. Deşi aveam promisuni pentru lună martie, se pare că nu pot fi onorate, iar luna aprilie părea îndepărtată.''

România are contracte cu 3 producători, care îşi vând medicamentele în ţara noastră prin 5 distribuitori. De ce niciunul nu a mai livrat imunoglobulina? Ministrul Sănătăţii a spus că va cere un raport. Până atunci, autoritățile le-au cerut străinilor să ne ajute cu medicamente pentru următoarele 2 luni. Avem nevoie de 10 mii de doze de imunoglobulina fără de care viaţa pacienţilor este în pericol. Până acum, doar Crucea Roșie din Austria a răspuns apelului.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că se va întâlni miercuri cu producătorii şi distribuitorii de medicamente.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Sperăm că decizia noastră va fi un semnal de alarmă că nu mai suntem dispuşi să negociem viaţa pacienţilor nostri.''

Unii dintre ei sunt doar nişte copilaşi.

Mamă: ''Dacă nu ar primi imunoglobulinele, starea de sănătate şi aşa alterată s-ar deteriora şi mai mult. Nu pot să spun ce s-ar întâmpla... ceva ingrozitor.''

Lipsa de pe piaţă a imunoglobulinei a fost semnalata încă de anul trecut.

Fostul ministru al Sănătăţii a luat măsuri abia după ce situaţia a devenit gravă, iar un pacient a murit. Producătorii au fost scutiţi de plata taxei clawback, însă nici aşa problema nu s-a rezolvat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO