SRI: 13 atacuri cibernetice efectuate de alte state asupra institutiilor publice din Romania, contracarate
In plan extern, cresterea incisivitatii Rusiei in consolidarea propriei influente in vecinatatea estica a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate si insecuritate, arata SRI.
In plan intern, nivelul inca ridicat al coruptiei a favorizat persistenta unor vulnerabilitati semnificative in dinamica generala a societatii si a sistemului institutional, se arata in raportul de activitate al SRI pe anul 2014, depus la Birourile permanente ale Parlamentului, scrie Agerpres.
"Evolutiile globale si regionale inregistrate in 2014 au mentinut Romania intr-o zona de interferenta a intereselor principalilor actori geopolitici, cresterea incisivitatii Rusiei in consolidarea propriei influente in vecinatatea estica a Europei si contracararea vectorului euroatlantic in zona, amplificand climatul regional de instabilitate si insecuritate in plan politic, economic si militar. (...) In plan intern, mentinerea unor deficiente sistemice in multiple domenii, pe fondul unui nivel inca ridicat al coruptiei au favorizat persistenta unor vulnerabilitati semnificative in dinamica generala a societatii si a sistemului institutional. (...) Riscurile teroriste la nivel national si-au pastrat cauzalitatea externa fiind conexate cu prelungirea instabilitatii in nordul Africii si accentuarea violentelor in regiunea Siria-Irak", precizeaza raportul de activitate al SRI.
Potrivit documentului, proliferarea actelor de coruptie s-au manifestat predilect in administratia publica, activitatile abuzive/ilegale ale unor decidenti locali in beneficiul personal ori de grup au fost potentate de conexiunile cu exponenti ai mediilor interlope.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"Grupari de criminalitate organizata au reusit penetrarea institutiilor publice la nivel inalt, functionari publici sau demnitari fiind semnalati ca membri ori chiar coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata", se mai arata in raport.
Sursa citata mai mentioneaza ca SRI a transmis beneficiarilor legali in plan central 5.373 de informari, dar a trimis informari si organelor de aplicare a legii, dintre care 1.229 Directiei Nationale Anticoruptie.
In ceea ce priveste atacurile cibernetice, SRI a indentificat, investigat si contracarat 13 astfel de atacuri atribuite cel mai probabil unor entitati statale care au vizat infrastructuri informatice apartinand unor institutii publice sau entitati private din Romania si state partenere sau aliate.
Referitor la securitatea economica, capacitatea de absorbtie, administrarea fondurilor europene a continuat sa reprezinte "un punct nevralgic pe agenda publica", rata scazuta de absorbtie constituind efectul cumulat al deficientelor existente in plan administrativ, institutional si organizatoric, precum si al inflatiei legislative si lipsei de expertiza a potentialilor beneficiari in elaborarea si derularea proiectelor de finantare, se arata in raport.
"O vulnerabilitate suplimentara a constituit-o mentinerea practicilor de coruptie in randul decidentilor din institutii publice cu atributii pe linia evaluarilor, avizarii si monitorizarii proiectelor europene", mai spune documentul.
SRI arata ca activitatile de criminalitate transfrontaliera au constituit in 2014 una din cele mai importante amenintari la adresa Romaniei, iar pe intreaga frontiera nationala au actionat puternice grupari criminale specializate in contrabanda, tara noastra situandu-se pe rute de migratie ilegala si intr-o mai mica masura de trafic de droguri.
"Interceptarea comunicatiilor s-a desfasurat in conditiile legii pentru toate structurile din sistemul national de securitate si pentru Ministerul Public cu asigurarea legalitatii prin controlul preventiv de conformitate si prin verificarea corectitudinii datelor. In 2014 au fost puse in executare 44.759 acte de autorizare, distributia fiind urmatoarea: 2.762 de mandate de securitate nationala, din care 2.496 mandate pentru SRI, 42.263 de mandate de supraveghere tehnica si 2.496 ordonante apartinand Ministerului Public si DNA", se mai arata in raport.
Raportul urmeaza sa intre in dezbaterea Comisiei parlamentare comune pentru controlul SRI.