Muzica poate avea aceleasi efecte ca sexul, banii si drogurile
Potrivit unui studiu realizat recent, placerea resimtita de om in timp ce asculta muzica declanseaza la nivelul creierului secretia de dopamina, un neurotransmitator implicat in aparitia senzatiilor provocate de sex, bani si droguri.
Dopamina este o molecula chimica ce serveste la stimularea anumitor comportamente indispensabile supravietuirii (alimentatie) sau care joaca un rol important in procesul de motivare.
Specialistii de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, au realizat un studiu pentru a afla in ce fel este implicata dopamina in declansarea unei placeri, precum cea aparuta in timp ce oamenii asculta muzica, o senzatie care nu este indispensabila pentru supravietuirea speciei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, acestia au selectionat 10 voluntari dintre cele 217 persoane care au raspuns anuntului postat de universitate, care voia sa gaseasca oameni care au experimentat senzatia unor furnicaturi, semnul al unei placeri maxime, in timp ce ascultau muzica.
Cu ajutorul unor dispozitive, cercetatorii au masurat secretia de dopamina si activitatea cerebrala.
In paralel, cativa senzori transmiteau informatii utile despre ritmul cardiac si cel respirator al voluntarilor, temperatura corporala a acestora si declansarea furnicaturilor de placere la nivelul epidermei.
Rezultatele finale ale studiului au aratat ca dopamina este secretata atat in perioada de anticipare a placerii cauzate de muzica ascultata, cat si in perioada declansarii "furnicaturii de placere", considerat momentul de varf din punct de vedere emotional.
Este vorba de doua procese fiziologice distincte, ce implica zone diferite din centrul creierului. In timpul momentului in care s-a inregistrat maximul de placere, s-a activat nucleul accumbens, implicat in senzatia de euforie, cauzata de administrarea unor psihostimulente precum cocaina.