"Muzica ne-a tinut in viata". Alice Herz-Sommer, cea mai in varsta supravietuitoare a Holocaustului, a murit la 110 ani

Dată publicare: 24-02-2014 08:44
Dată actualizare: 27-02-2014 07:01


Alice-Herz Somme

Alice Herz-Sommer, despre care se spune ca este cea mai in varsta supravietuitoare a Holocaustului, a murit duminica, la varsta de 110 ani.

O pianista ce a petrecut doi ani intr-un lagar nazist, Alice Herz-Sommer, a murit duminica dimineata, intr-un spital din Londra, au dezvaluit rudele femeii, relateaza AP.

Moartea ei a survenit cu cateva zile inainte ca documentarul dedicat vietii sale - "The Lady in Number 6" - sa concureze in noaptea Oscarurilor. Filmul, regizat de Malcolm Clarke, a fost nominalizat la premiile Academiei Americane de Film la categoria cel mai bun documentar- scurtmetraj.

In film, Alice Herz Sommer vorbeste despre importanta muzicii, a rasului si a unei viziuni optimiste asupra vietii, adica modalitatile prin care a reusit sa traca peste ororile din lagarul nazist.

Herz-Sommer, sotul si fiul ei au fost fost deportati in 1943, din Praga, in lagarul de concentrare din Terezin, unde Alice, care studiase pianul, avea permisiunea de a sustine recitaluri.

Aproape 140.000 de evrei au fost inchisi la Terezin, 33.430 dintre ei au murit aici, iar 88.000 au fost deportati din nou la Auschwitz si alte lagare naziste.

Alice si fiul ei, Stephan, au fost printre putinii evrei, in jur de 20.000, care au fost eliberati atunci cand armata sovietica a preluat controlul, in mai 1945.

In filmul dedicat ei, Alice a marturisit ca bucuria muzicii a facut-o sa mearga mai departe in perioada petrecuta in lagar.

"Concertele pe care le-am dat in fata unor oameni dezolati, bolnavi, fara speranta reprezentau o hrana. Ne-am hranit cu muzica. Ea ne-a tinut in viata" a povestit cea considerata cea mai in varsta supravietuitoare a Holocaustului.

Nu a aflat niciodata unde a murit mama ei. Despre sotul ei a stiut ca s-a stins, bolnav de tifos intr-un alt lagar - Dachau.

Caroline Stoessinger, o pianista din New York ce a scris o carte despre Herz-Sommer, a povestit ca a intervievat mai multi evrei in fata carora Alice a cantat la pian, in lagar. "Mi-au spus ca, timp de o ora, cat ascultau muzica, erau transportati in trecut, in casele lor si ca erau plini de speranta din nou" a povestit ea.

Alice Herz-Sommer s-a nascut in Praga, in 1903 si a inceput sa cante la pian de la varsta de 5 ani. Fiul ei Stephan s-a nascut in 1937, cu doi ani, inainte de invazia nazista.

 

Sursa: AP


VIDEO PROTVPLUS.RO