Povestea surorilor care au supravietuit Holocaustului. Inapoi la Auschwitz, dupa aproape 70 de ani
Andra si Tatiana Bucci aveau numai 4, respectiv 6 ani, atunci cand au fost duse la Auschwitz, cel mai cunoscut lagar de concentrare nazist.
Dupa aproape 70 de ani, surorile se intorc deseori in locul respectiv pentru a le vorbi studentilor italieni despre pierderile de nedescris, rememorand cele intamplate.
Potrivit Washington Post, cele doua nu au plans atunci cand s-au intors la Auschwitz. Sau daca au facut-o, au uitat acest lucru. Ele nu isi aduc aminte sa fi suferit de foame, desi sigur au trecut prin asta, sau sa le fi fost dor de mama lor, care cu toate ca a ajuns odata cu acestea in lagarul de concentrare, a disparut dupa numai o zi. Isi amintesc, insa, cum arata ultima data cand au vazut-o. Inalta si slaba cum era, obisnuia sa le sperie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La peste 60 de ani de la eliberarea lor, surorile isi amintesc perfect masina trasa de bovine care le-a dus departe de casa lor din Italia. Au petrecut 10 luni la Birkenau, cel mai important loc din complexul de la Auschwitz si aproape ca uitasera de existenta primaverii, verii si toamnei. Insa isi amintesc perfect iarna pentru ca faceau bulgari de zapada si pentru ca aproape mureau din cauza frigului.
Inca rememoreaza momentele in care pietrele erau singurele lor jucarii si noptile in care dormeau in paturile tari de lemn alaturi de alti copii, dintre care multi urmau sa moara. Isi amintesc gramezile de cadavre si noroiul din jur, care, dupa presupunerea lor, continea cenusa umana.
“Am vazut toate acestea”, isi aminteste Tatiana. “In fiecare zi. Si ne jucam in mijlocul lor.”
Andra si Tatiana s-au intors la Auschwitz in acest an, cum fac de atatea ori, cu reprezentanti ai miscarii Train of Remembrance, initiativa creata de guvernul regional al Toscanei cu scopul de a-i invata pe tineri despre Holocaust si despre rolul Italiei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In aceasta iarna, 560 de studenti si 85 de profesori au realizat calatoria din Florenta pana in Polonia si inapoi.
Astazi, despre Andra (73) si Tatiana (75), se crede ca ar fi unele dintre cele mai tinere supravietuitoare din lume care au amintiri despre Auschwitz. Cand cele doua vorbesc, “este o singura voce… Una dintre ele isi aminteste un lucru, cealalta isi aminteste un altul, iar impreuna construiesc o poveste”, afirma Marcelo Pezzetti, unul dintre primii savanti care le-a intervievat acum cativa ani.
In Italia, surorile Bucci sunt considerate celebritati. Acum 10 ani, Titti Marrone, un jurnalist napolitan, a scris o carte care evoca experienta lor, titlul acesteia fiind “Meglio non sapere” („Mai bine sa nu stii”). Finalul acestei carti este unul vesel, rezultat dintr-o serie de evenimente si alegeri legate de sansa si din previziunea stranie a mamei lor.