Motivul pentru care Rusia vrea Insula Șerpilor. Ce spun experții
O altă mutare extrem de agresivă a Rusiei este cucerirea Insulei Şerpilor, aflată la doar 45 de kilometri de România.
Armata rusă NU a luat prizonieri, ci i-a ucis cu sânge rece pe cei 13 grăniceri ucraineni în ceea ce analiştii numesc o crimă de război. Dialogul dintre atacatorii rusi și militarii ucraineni, care au înfruntat cu eroism situația, este tulburător.
Atacul asupra Insulei Şerpilor a fost brutal. O navă a foţelor ruse a ajuns în vecinătatea insulei, iar dialogul purtat cu grănicerii ucraineni, doar 13 la număr, arată că militarii ruşi aveau misiunea de a ocupa insula.
Este ultima replică a grănicerilor ucraineni care apărau Insula Șerpilor. Inregistrarea audio a fost publicată de CNN. Chiar dacă erau puțini, grănicerii ucraineni nu s-au predat. Au fost uciși de bombardamentul forțelor navale ruse, care au ocupat Insula Șerpilor.
Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Este o crimă de război, este o miză pentru a pune acolo sisteme și să controleze accesul la Marea Neagră.”
Bombardamentele ruşilor din Insula Șerpilor au fost auzite de la depărtare şi de actorul Mihai Bobonete.
Insula Şerpilor este în acest moment, cel mai apropiat loc de România, ocupat de Armata Rusă. Sunt mai puțin de 45 de kilometri până la oraşul Sulina.
Insula fusese confiscată de URSS de la România în 1948 și a revenit Ucrainei, după destrămarea Uniunii Sovietice. În 2009, Curtea Internațională de la Haga a decis ca insula să rămână Ucrainei, dar a acordat României aproape 80 la sută din platoul continental şi zona economică exclusivă. România şi-a adjudecat astfel 9.700 de hectare din platoul continental din vecinătatea Insulei, ceea ce ne permite acum să exploatăm importante zăcăminte de gaze.