Traian Băsescu: „Bătăușul de la Kremlin trebuie oprit! Occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT”
Fostul preşedinte Traian Băsescu critică decizia liderilor europeni de a nu elimina Rusia din Sistemul SWIFT „care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă”. Băsescu afirmă că „bătăuşul de la Kremlin trebuie oprit”.
”O ruşine fără margini! În timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor naturale, alimentând maşinăria de război a lui Putin”, a scris, vineri, pe Facebook, Traian Băsescu, adăugând că ”bătăuşul de la Kremlin trebuie oprit”, potrivit News.ro.
Fostul preşedinte acuză că ”imaginile dramatice cu suferinţele îngozitoare ale femeilor şi copiilor ucraineni îi impresionează pe marii politicieni occidentali mult mai puţin decât banii multinaţionalelor”.
”Sigur că o astfel de măsură este majoră şi ne va afecta şi pe noi, dar este singura care nu ar însemna un nou compromis cu Rusia lui Putin. S-ar putea să ne fie ceva mai frig în case, dar acum ucrainenii mor”, a mai scris Băsescu.
Băsescu: „Păcat că nimeni nu-şi mai aminteşte Conferinţa de la Munchen din 1938”
Potrivt acestuia, ”dacă după compromisurile în favoarea Rusiei legat de R.Moldova (Transnistria), de Georgia (Aphazia şi Osetia de Sud), de Ucraina (Crimeea şi Dombas) va urma un nou compromis şi după invadarea Ucrainei, atunci să nu ne mire dacă următoare ţintă a lui Putin va fi o ţară membră NATO sau UE”.
”Şi atunci, marile cancelarii europene vor spune din nou 'business as usual' pentru că va fi o ţară de la frontiera de Est a NATO şi UE. Ce păcat că nimeni nu-şi mai aminteşte Conferinţa de la Munchen din 1938, iar Germania şi Italia sunt primele care trebuie să-şi amintească”, a mai scris Băsescu.
SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.
Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.
Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.