Moscova anunţă încheierea unor manevre militare în apropierea Ucrainei şi în sudul Rusiei
Moscova a anunţat sâmbătă, de Crăciun, încheierea unor manevre militare în apropierea Ucrainei şi în sudul rus şi că 10.000 de militari ruşi s-au întors la bazele lor.
Manevrele au durat o lună de zile în sudul ţării, în apropiere de frontiera ucraineană, aflată în centrul unor tensiuni puternice, relatează AFP.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că aceste manevre ”de antrenament în luptă” au avut loc în mai multe poligoane militare, în regiunile ruse Volgograd, Rostov, Krasnodar şi în Crimeea anexată - zone situate în imediata apropiere a Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El precizează că exerciţii militare au avut loc, de asemenea, în teritorii ruse mai îndepărate de frontiera Ucrainei, în regiunile Stavropol, Astrahan, în Caucazul de Nord, dar şi în Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud.
Armata rusă nu precizează însă, într-un comunicat, în care baze au fost redesfăşurate aceste trupe.
„În vederea asigurării unei stări de alertă ridicate în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului în instalaţiile militare din Districtul Militar de Sud, unităţi de gardă, trupe suplimentare şi forţe urmează să fie afectate pentru a face faţă unor eventuale situaţii de urgenţă”, anunţă armata.
De peste o lună de zile, Rusia este acuzată de către Occident de comasarea a zeci de mii de militari în apropierea frontierei ucrainene, în vederea unei eventuale intervenţii militare împotriva Kievului.
Moscova neagă orice intenţie belicoasă şi susţine că este ameninţată de ”provocări” ale Kievului şi NATO şi cere ca Aliana să se angajeze să nu se extindă în fosta URSS.
Aceste revendicări urmează să fie abordate în cadrul unor negocieri ruso-americane, în ianuarie.
Relaţiile Kievului cu Moscova sunt deja foarte tensionate după anexarea, în 2014, de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea unui război între trupe ucrainene şi rebeli proruşi în Donbas, în estul Ucrainei.
Într-un intervu acordat AFP în Ajunul Crăciunului, secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate Oleksii Danilov a minimalizat, însă, riscul unei escaladări militare iminente.
Potrivit acestui oficial, numărul militarilor ruşi dn jurul Ucrainei a crescut doar uşor - de la 93.000 în octombrie la 104.000 în prezent.