Mormant din vremea lui Ramses, vechi de 3.000 de ani, descoperit in Egipt
Un mormant apartinand unui inalt demnitar din timpul erei faraonice a fost descoperit in apropiere de Cairo. Cercetarile continua in camera principala, unde arheologii spera sa gaseasca mumia lui Betah Mes si poate pe cea a sotiei acestuia.
Mormantul lui Betah Mes care a fost lider militar, scrib regal, responsabil al vistieriei si administrator al granarelor regale, dateaza din timpul celei de-a 19-a dinastii (1320 - 1200 inaintea erei noastre), perioada cunoscuta mai ales prin domnia lui Ramses al II-lea.
Cu o lungime de 70 de metri, divizat prin culoare si sali de rugaciuni, mormantul a fost descoperit in situl Saqqara, la sud de Cairo.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Arheologii egipteni au descoperit basoreliefuri reprezentand ofrande aduse divinitatilor, mai ales zeului Amon, sotiei acestuia, Mut, si fiului lor, Khonsu.
Mormantul contine si basoreliefuri reprezentandu-l pe Mes si familia acestuia vanand si pescuind pe Nil, dar si statuete despre care vechii egipteni credeau ca sunt folositoare in lumea de dincolo.
Incinta sa a fost distrusa partial cand stalpii au fost dislocati pentru a se construi biserici in epoca crestina (intre dominatia romana si islamizarea Egiptului).
In secolul al XIX-lea, in perioada regelui Mohamed Ali Pacha, mormantul a fost jefuit. Arheologii spera, insa, sa gaseasca mumia lui Mes si poate pe cea a sotiei acestuia.