Mormant din vremea lui Ramses, vechi de 3.000 de ani, descoperit in Egipt
Un mormant apartinand unui inalt demnitar din timpul erei faraonice a fost descoperit in apropiere de Cairo. Cercetarile continua in camera principala, unde arheologii spera sa gaseasca mumia lui Betah Mes si poate pe cea a sotiei acestuia.
Mormantul lui Betah Mes care a fost lider militar, scrib regal, responsabil al vistieriei si administrator al granarelor regale, dateaza din timpul celei de-a 19-a dinastii (1320 - 1200 inaintea erei noastre), perioada cunoscuta mai ales prin domnia lui Ramses al II-lea.
Cu o lungime de 70 de metri, divizat prin culoare si sali de rugaciuni, mormantul a fost descoperit in situl Saqqara, la sud de Cairo.
Arheologii egipteni au descoperit basoreliefuri reprezentand ofrande aduse divinitatilor, mai ales zeului Amon, sotiei acestuia, Mut, si fiului lor, Khonsu.
Mormantul contine si basoreliefuri reprezentandu-l pe Mes si familia acestuia vanand si pescuind pe Nil, dar si statuete despre care vechii egipteni credeau ca sunt folositoare in lumea de dincolo.
Incinta sa a fost distrusa partial cand stalpii au fost dislocati pentru a se construi biserici in epoca crestina (intre dominatia romana si islamizarea Egiptului).
In secolul al XIX-lea, in perioada regelui Mohamed Ali Pacha, mormantul a fost jefuit. Arheologii spera, insa, sa gaseasca mumia lui Mes si poate pe cea a sotiei acestuia.