Un mare mister al Egiptului Antic a fost elucidat!

Ultima actualizare: 15-08-2012 18:43

In urma unor analize minutioase si teste ADN, facute in ultimii doi ani pe mumia faimosului faraon Tutankhamon, veche de 3.000 de ani, a fost clarificat misterul mortii sale.

Cand a murit, Tutankhamon avea 19 ani. S-a stins fara sa lase urmasi. Probabil ca ar fi ramas unul dinte regii obscuri ai Egiptului Antic daca in 1922 arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit in Valea Regilor mormantul intact.

Dupa doi ani de cercetari complexe, teste ADN si examene radiologice, asupra a 16 mumii, inclusiv cea a lui Tutankhamon, oamenii de stiinta au gasit raspunsuri.

Cauza principala a mortii a fost o forma severa de malarie, confirmata de testele ADN. Apoi, a avut o fractura la picior. Accidentul s-a intamplat chiar cu cateva ore inainte sa moara.

Multiplele afectiuni osoase de care suferea i-au grabit sfarsitul. Cercetatorii au descoperit urmele unor necroze severe. Au tras concluzia ca avea dureri cumplite, schiopata si nu putea sa mearga normal. Este explicatia faptului ca Howard Carter a gasit in mormantul lui Tutankhamon 130 de bastoane de care faraonul se sprijinea cand era in viata, ca sa se poata deplasa.

Analizele efectuate de laboratoare din Egipt si Germania au scos in evidenta si o posibila cauza a chinurilor indurate de Tutankhamon. Tatal sau era faronul Akenaton, tatal legendarei regine Nefertiti. Iar mama, au relevat testele ADN, era sora tatalui.

O gaura in craniu a alimentat, multa vreme, speculatiile ca faraonul copil ar fi fost ucis. Examinarea cu computerul tomograf a exclus, insa, o moarte violenta. Orificiul respectiv a fost facut, se pare, in timpul procesului de mumificare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!