Un mare mister al Egiptului Antic a fost elucidat!
In urma unor analize minutioase si teste ADN, facute in ultimii doi ani pe mumia faimosului faraon Tutankhamon, veche de 3.000 de ani, a fost clarificat misterul mortii sale.
Cand a murit, Tutankhamon avea 19 ani. S-a stins fara sa lase urmasi. Probabil ca ar fi ramas unul dinte regii obscuri ai Egiptului Antic daca in 1922 arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit in Valea Regilor mormantul intact.
Dupa doi ani de cercetari complexe, teste ADN si examene radiologice, asupra a 16 mumii, inclusiv cea a lui Tutankhamon, oamenii de stiinta au gasit raspunsuri.
Cauza principala a mortii a fost o forma severa de malarie, confirmata de testele ADN. Apoi, a avut o fractura la picior. Accidentul s-a intamplat chiar cu cateva ore inainte sa moara.
Multiplele afectiuni osoase de care suferea i-au grabit sfarsitul. Cercetatorii au descoperit urmele unor necroze severe. Au tras concluzia ca avea dureri cumplite, schiopata si nu putea sa mearga normal. Este explicatia faptului ca Howard Carter a gasit in mormantul lui Tutankhamon 130 de bastoane de care faraonul se sprijinea cand era in viata, ca sa se poata deplasa.
Analizele efectuate de laboratoare din Egipt si Germania au scos in evidenta si o posibila cauza a chinurilor indurate de Tutankhamon. Tatal sau era faronul Akenaton, tatal legendarei regine Nefertiti. Iar mama, au relevat testele ADN, era sora tatalui.
O gaura in craniu a alimentat, multa vreme, speculatiile ca faraonul copil ar fi fost ucis. Examinarea cu computerul tomograf a exclus, insa, o moarte violenta. Orificiul respectiv a fost facut, se pare, in timpul procesului de mumificare.