Monstru marin descoperit intr-un desert, in Peru
E de trei ori mai mare decat o balena ucigasa, iar cercetatorii i-au descoperit ramasitele, vechi de 12 milioane de ani, in Peru. I-au spus Leviathan Melvillei si fiind atat de mare, oamenii de stiinta au crezut initial ca au gasit fosilele unui elefant.
“Pana acum trei milioane de ani, in America de Sud nu existau elefanti, iar oasele gasite sunt vechi de 12 -15 milioane de ani, ceea ce ne-a facut sa ajungem la concluzia ca era imposibil ca ceea ce aveam in fata ochilor sa fie ramasitele unui pahiderm”, a declarat profesorul Jelle Reumer, unul dintre oamenii de stiinta care au gasit fosilele in desertul Pisco-Ica din Peru.
Echipa de cercetatori era in cautarea altor fosile de balene intr-o zona aflata la 300 de kilometri sud de Lima. “Locul in care l-am gasit pe Leviathan Melvillei este la 20 de kilometri de cel mai apropiat sat”, a mai adaugat Reumer care este si directorul Muzeului Natural de Istorie din Rotterdam.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vanturile puternice din regiune au scos la iveala din nisip craniul fosilizat, de trei metri lungime, adica de trei ori mai mare decat craniul unei balene ucigase din zilele noastre. Craniul balenei albastre, cel mai mare animal cunoscut pana acum, are sase metri lungime.
Printre fosilele gasite in Peru se numara maxilarul si cativa dinti, fiecare avand un diametru de 12 centimetri si o lungime de pana la 36 de centimentri.
Marimea dintilor indica faptul ca mamiferul se hranea cu prada de dimensiuni mari, posibil alte balene. La fel ca si cele ucigase de astazi care se hranesc cu lei de mare, foci, pesti, pasari si uneori alte balene. Balenele obisnuite, din zilele noastre, au un mod complet diferit de a se hrani. Ele filtreaza apa din adancuri, cu ajutorul unor placi cornoase, numite fanoane.
Se stie si cauza pentru care a disparut Leviathan Melvillei care a trait in perioada miocena: “schimbarile climatice”.
“Dupa Miocen, temperaturile au scazut foarte mult. In acelasi timp, oasele balenelor au devenit mai mari, probabil ca o adaptare la mediu, ca sa nu mai fie mancate de alte specii, exact cum elefantii au scapat de a fi vanati de lei sau alte animale marindu-si dimensiunile”, spun specialistii. Oasele balenelor din ziua de azi cresc pana la 30 de metri lungime. In Miocen, erau mult mai mici: aveau intre sase si zece metri lungime.
Profesorul Jelle Reumer a mai spus ca Leviathan poate fi foarte bine comparat cu balenele ucigase de astazi, prin comportamentul pe care il aveau.
Numele balenei descoperite in Peru este o combinatie intre cuvantul ebraic denumind miticul monstru marin Livyatan si numele lui Herman Melville, autorul romanului Moby Dick.