Moneda care va trece printr-o schimbare majora si va deveni "cel mai greu de fraudat ban din lume"
Moneda britanica de o lira se pregateste pentru o fata noua, iar noul design va intra in circulatie din martie anul viitor. Elementele de siguranta o vor face cel mai greu de fraudat ban din lume, se lauda producatorul.
Peste 1,5 miliarde de noi monede vor fi produse de Royal Mint si din martie anul viitor pana in toamna aceluiasi an vor circula in paralel cu vechii bani de o lira. Noua moneda va avea forma unui dodecagon, adica muchia sa va avea 12 laturi, iar acestea vor fi alternativ netede si zimtate; va fi compusa din doua metale, argintiu si auriu; va avea o imagine in relief care va fi vazuta dintr-o parte ca semnul lirei, iar din cealalta cifra unu; va avea inscriptii minuscule pe ambele fete, iar la interior se va gasi un element secret de securitate. Toate acestea o vor transforma in cel mai greu de falsificat ban de pe glob, relateaza CNN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
David Gauke, secretarul sef al Trezoreriei: Introducerea acestei noi monede de o lira va fi un eveniment semnificativ. Lucram cu Royal Mint pentru a ne asigura ca industriile care folosesc bani lichizi vor avea parte de o tranzitie usoara. Oficialii au lansat si un site in care oamenii, dar si proprietarii de afaceri sa se acomodeze cu usurinta.
Problema majora la care cel mai probabil autoritatile nu s-au gandit este ca moneda nu va putea fi folosita la automatele care vand snacksuri si racoritoare, ori la vestiare si carucioare de supermarket, din cauza ca este mai mare in diametru, mai subtire si mai usoara.
Royal Mint spune ca a recurs la aceasta masura deoarece in momentul de fata una din 40 de monede aflate in circulatie este contrafacuta. Ultima modificare a fost facuta in urma cu 30 de ani.