Momentul in care un tanar este ucis in timpul protestelor din Paraguay. Ministrul de Interne si seful Politiei au fost demisi


Ultimul update: Miercuri 05 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Duminica 02 Aprilie 2017 17:18
Categorie: Stiri externe
paraguay

 Presedintele Paraguay-ului, Horacio Cartes, i-a demis pe ministrul de Interne si pe seful Politiei, dupa protestele violente de vineri fata de un amendament constitutional care i-ar permite sefului statului sa candideze pentru un nou mandat, relateaza BBC

 Manifestantii furiosi au fortat intrarea in Congres si au dat foc cladirii.

Autoritatile au arestat patru ofiteri de politie dupa ce un manifestant, Rodrigo Quintana, a fost ucis. Liderii politici i-au adus un omagiu victimei, iar trupul sau neinsufletit a fost depus la sediul Partidului Liberal, de opozitie, din capitala tarii, Asuncion. Politicienii au condamnat crima si au cerut deschiderea unei anchete.

Aproximativ 200 de protestatari au fost retinuti, dar multi au fost eliberati intre timp.

Protestele au izbucnit dupa ce Senatul a votat vineri, intr-o sesiune speciala in spatele usilor inchise, sa ii acorde lui Cartes dreptul de a candida pentru un nou mandat. Douazeci si cinci de alesi au votat masura, cu doi mai multi decat cei 23 necesari pentru a fi aprobata.

Opozantii spun ca amendamentul constitutional va slabi institutiile democratice din tara si ca votul a fost ilegal.

Propunerea trebuie aprobata si de Camera Deputatilor, unde pare sa se bucure de o sustinere importanta. Votul, ce urma sa aiba loc sambata, a fost amanat pana la calmarea situatiei in tara.

Presedintele tarii a indemnat la calm si la oprirea violentelor, intr-o declaratie publicata pe Twitter. “Democratia nu este cucerita sau aparata cu violenta si puteti fi siguri ca acest guvern va continua sa faca eforturi pentru a mentine ordinea in republica”, a spus el. „Nu trebuie sa le permitem catorva barbari sa distruga pacea, linistea si binele general al poporului”, a adaugat Cartes.

Violentele vin in conditiile in care mii de oameni de afaceri si reprezentanti guvernamentali se afla la Asuncion saptamana aceasta, pentru reuniunea anuala a Bancii Interamericane de Dezvoltare.

Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a anuntat ca urmareste evenimentele. “Le cer liderilor politici sa evite incitarea la violenta si sa caute dialogul”, a declarant reprezentantul regional al Comisariatului pentru America de Sud.

Sursa: News.ro

Tags: paraguay, proteste,

VIDEO PROTVPLUS.RO