Momente tensionate la G20: „Am căzut de acord să nu fim de acord"

Ultimul update: Duminica 02 Decembrie 2018 10:45
Data publicarii: Duminica 02 Decembrie 2018 09:40
Categorie: Internaţional

Un summit G20 dominat de subiecte pe cât de sensibile, pe atât de controversate şi tensiuni „palpabile" între participanţi s-a încheiat în capitala Argentinei, Buenos Aires.

O declaraţie de final încropită cu greu evită să condamne protecţionismul american, iar Statele Unite îşi reiterează retragerea din Pactul privind clima de la Paris.

Donald Trump a anunţat că va susţine o conferinţă de presă în care să anunţe concluziile summitului după perioada de doliu pentru fostul preşedinte american George Bush Sr.

La conferinţe de presă susţinută la finalul G20, Vladimir Putin şi-a exprimat regretul că preşedintele Donald Trump a anulat pe ultima sută de metri întâlnirea lor și a explicat că e mare nevoie de dialog.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Am schimbat două vorbe, să zic aşa. I-am răspuns pe scurt întrebărilor despre incidentul din Marea Neagră. El are propria poziţie despre ce s-a întâmplat, eu o am pe a mea. Am căzut de acord să nu fim de acord."

Angela Merkel, în schimb, a sosit la Buenos Aires hotărâtă să discute cu Vladimir Putin despre incidentul din strâmtoarea Kerci. Cancelarul a primit explicaţiile „cu calm", după cum a spus Putin, însă pare că nu s-a lăsat convinsă.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei:Vreau să fie foarte clar că libera navigaţie în Marea Azov trebuie să fie garantată pentru coasta şi oraşele ucrainene. Există un tratat despre asta din 2003. Rusia trebuie să-i respecte prevederile."

Subiectul i-a prilejuit lui Putin o „demonstraţie" mai puţin obişnuită, în timpul întâlnirii cu Emmanuel Macron. Pentru a-l convinge pe preşedintele francez de corectitudinea deciziei de a sechestra cele trei nave ucrainene, liderul rus a luat o foaie şi a desenat poziţiile navelor, după cum au povestit consilierii preşedintelui francez.

Sub „lupa" jurnaliştilor s-a aflat şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed Bin Salman, la primul lui summit internaţional major după scandalul uciderii dizidentului Jamal Khasshogi, la consulatul saudit din Istanbul. Conducătorul „de facto" de la Riad părea mai degrabă nesigur la fotografia de grup. Unii participanţi i-au adresat câteva cuvinte, însă puţini au ţinut să dea mâna cu el.

O excepţie notabilă a fost întâlnirea cu Vladimir Putin: cei doi au râs şi şi-au strâns, energic, mâinile. Imaginile au inspirat reacţii pe alocuri stupefiate, pe alocuri de-un remarcabil umor negru.

„Şi tu te-ai bucura la fel de tare dacă ai ieşi basma curată dintr-un caz de crimă", a comentat, pe Twitter, un jurnalist de la Washington Post, fost coleg al lui Jamal Khashoggi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Concluzia summitului G20. La presiunile SUA, comerțul la nivel mondial va fi reformat
Concluzia summitului G20. La presiunile SUA, comerțul la nivel mondial va fi reformat
VIDEO PROTVPLUS.RO
jaf Florida
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Roger, cangurul "musculos" celebru pe internet, a murit. Cum a devenit faimos
homeless bani
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Ninsori, gheaţă şi ploaie îngheţată în SUA. Școli închise și zboruri anulate
CNN: Ultimele cuvinte ale jurnalistului Khashoggi. Era dezmembrat cu un fierăstrău
PE discută azi un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
Arestarea lui Meng Wanzhou. China a avertizat Canada că vor exista consecinţe grave