Summit-ul celor mai puternici oameni ai lumii. Cum s-au salutat Putin şi prinţul Mohammed bin Salman

Ultima actualizare: 30-11-2018 21:33

Vineri seară a început în Buenos Aires a 13-a ediţie, a summitului G20, un forum alcătuit din 19 țări și din Uniunea Europeană, ce reprezintă 85 % din producția economică globală, două treimi din populația lumii, și 75% din comerțul internațional.

Gazdele au anunțat, că discuţiile vor viza mai cu seamă viitorul muncii, infrastructura pentru dezvoltare ,și viitorul alimentar durabil. Însă, disputele comerciale dintre Statele Unite și China, asasinarea ziaristului saudit Jamal Kashoggi, sau recenta criză ruso-ucraineană, vor deturna probabil, agenda summitului.

Dacă în anii trecuţi reuniunile G20 erau de-a dreptul anoste, ediţia din acest an poate fi descrisă drept "diplomaţie pe steroizi". Cum altfel dacă sunt strânşi laolaltă Trump, Putin, Macron, Trudeau, Xi Jinping ori Erdogan?

Trump s-a răzgândit la doar o oră după ce anunţase că se va vedea cu liderul rus. A scris pe Twitter că ar fi mai bine să anuleze întrevederea cu Vladimir Putin, întrucât ruşii nu au eliberat cele trei vase ucrainene sechestrate şi nici pe marinarii de la bord. Pentru televiziunile din Rusia, schimbarea bruscă de plan nu e... mare scofală: "....asta va însemna că preşedintele rus va avea la dispoziţie câteva ore pentru întâlniri utile la G20."

Culmea este ca şi Angela Merkel rateaza bilaterala cu Vladimir Putin, şi de altfel începutul summitului cu totul. Abia plecat spre Buenos Aires, avionul oficial al cancelarului german a avut probleme tehnice şi a aterizat de urgenţă la Koln. Întregul sistem de comunicații al aparatului a dat eroare, antrenând o stare de urgență serioasă și forțând echipajul să aterizeze folosind doar telefonul prin satelit de la bord. Iniţial presa germana a vorbit de o posibilă mana criminală, dar astăzi Forțele Aeriene Germane au exclus ipoteza unui sabotaj, precizând că a cedat unitatea de distribuție electronică.

Revenind la reuniunea G20, este genul de eveniment la care ploua cu zvonuri şi speculaţii. Cât de cinic era zâmbetul lui Vladimir Putin? Cine l-a înfuriat cel mai rău pe Donald Trump? Mulţi spera că nu Xi Jinping va fi acela. Ar fi o veste proastă pentru comerţul global. Va fi prima discuție a celor doi lideri după ce SUA și China și-au impus reciproc tarife vamale de zeci de miliarde de dolari.

În acest an, vedeta summitului G20 va fi totuşi prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman. Oricare dintre întâlnirile sale va fi un eveniment în sine. De la început, în momentul când s-a văzut cu Putin care s-au salutat ca doi prieteni vechi, apoi au râs încontinuu când au fost puşi unul lângă altul la masă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO