Momente stânjenitoare la Casa Albă. Trump, glume rasiste de față cu amerindienii
Preşedintele american Donald Trump a făcut o surprinzătoare aluzie la Pocahontas - numind-o astfel pe senatoarea democrată Elizabeth Warren - în timp ce primea veterani amerindieni la Casa Albă, relatează AFP.
Cu Ocazia unei ceremonii în onoarea navajos, înrolaţi de armata americană drept "code talkers" (decodor-traductor) în al Doilea Război Mondial, a făcut locatarul Casei Albe această digresiune.
”Voi sunteţi aici cu mult înaintea noastră. Chiar dacă avem o reprezentantă în Congres care este, spun ei, acolo de mult timp, ei o numesc Pocahontas”, a declarat Trump, un moment marcat de o tăcere stânjenitoare.
Don Lemon on Trump using "Pocahontas" slur in address to Navajo code talkers: “Just because you say you’re not racist doesn’t make it so, especially if you say, do and defend racist behavior, over and over and over again” https://t.co/NCBiIBi9Xp https://t.co/92orh9fVUz
— CNN Tonight (@CNNTonight) November 28, 2017
Donald Trump este un obişnuit al unor atacuri vizând-o pe Elizabeth Warren, pe care o supranumeşte "Pocahontas", o trimitere la originile amerindiene pe care ea le revendică şi cărora el le contestă autenticitatea.
”Este profund regretabil că preşedintele Statelor Unite nu poate să ducă la bun sfârşit oo ceremonie în onoarea acestor eroi fără să lanseze insulte rasiste”, a deplâns aleasa democrată la MSNBC.
Sarah Sanders, o purtătoare de cuvânt a preşedintelui american, a apărat folosirea acestui supranume, a catalogat drept ”ridicole” aceste acuzaţii şi a respins caracterul rasist al declaraţiilor sale.
”Cred că ceea ce cei mai mulţi consideră ofensator este faptul că senatoarea Warren mintre cu privire la originile sale pentru a promova în carieră”, a apreciat ea.
În al Doilea Război Mondial, armata americană a recurs la sute de amerindieni din diverse triburi, al căror dialect ancestral a servit drept cod de comunicaţii, indescifrabil de către inamici. La acea vreme, pronunţarea şi vocabularul limbilor amerindiene constituiau un mister pentru germani şi japonezi.
Medalia de Aur a Congresului a fost decernată, la sfârşitul lui 2013, unui număr de aproximativ 250 de ”indieni” din 33 de triburi, în cele mai multe cazuri postum, în semn de recunoaştere a rolului pe care l-au jucat în acest conflict.