Papa Francisc va face o vizită istorică în Irak. Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea consideră „periculoasă" călătoria

papa francisc
Profimedia

Pentru prima dată în istorie, un papă se va afla de vineri în Irak pentru a încuraja fragila minoritate creştină să reziste, în pofida conflictului sângeros şi a vicisitudinii vieţii şi pentru a întinde mâna islamului şiit, relatează luni AFP.

În acest leagăn al creştinătăţii afectat de războaie şi încă marcat de violenţele grupării Stat Islamic (SI), papa Francisc se va întâlni, şi aceasta o premieră spectaculoasă, cu cea mai înaltă autoritate religioasă a unei părţi a lumii şiite, marele ayatollah Ali Sistani, la Najaf, la sud de capitala Bagdad.

Aceasta va fi, de asemenea, prima călătorie în străinătate a suveranului pontif de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce a fost vaccinat, la fel ca şi numeroşii jurnalişti care îl vor însoţi, transmite Agerpres.

În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creştină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populaţii de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război şi criză economică.

Programul papal este unul ambiţios în această călătorie istorică: până luni, suveranul pontif va merge la o catedrală îndoliată de o luare de ostatici în 2010 din Bagdad, în oraşul Ur, în deşertul sudic al Irakului, la Najaf şi în bisericile devastate de SI din Mosul (nord). Este vorba de aproape 1.650 de kilometri în total care urmează să fie parcurşi în principal pe calea aerului.

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc urmează să se vaccineze săptămâna aceasta: „Fără vaccin te joci cu viața ta”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pe tot parcursul vizitei, au fost deja afişate mesaje de bun venit şi apeluri la coexistenţă. Drumurile au fost asfaltate, au fost instalate puncte de control şi s-au efectuat lucrări de renovare în zone care nu s-au aflat până acum în programul vizitelor oficiale.

Comunitatea creştină din Irak este una dintre cele mai vechi şi mai diverse, formată în special din caldeeni, catolici, armeni ortodocşi şi protestanţi.

Sub dictatura lui Saddam Hussein (1979-2003), comunitatea creştină număra aproximativ 1,5 milioane, sau 6% dintre irakieni. În prezent, cu maximum 400.000 de membri, ea reprezintă doar 1% din populaţie, estimează William Warda, de la Hammourabi, un ONG local pentru apărarea minorităţilor.

Înainte de exil, majoritatea creştinilor se aflau în provincia Ninive, cu capitala Mosul.

Când în 2014, jihadiştii Statului Islamic au ocupat oraşul Mosul, papa Francisc şi-a exprimat susţinerea pentru campania militară internaţională în sprijinul forţelor irakiene. El a afirmat atunci că vrea să meargă şi să stea alături de creştinii din Irak.

În 2019, suveranul pontif a condamnat, de asemenea, represiunea sângeroasă a unei revolte populare antiguvernamentale care a afectat în principal Bagdadul şi sudul Irakului. În această regiune sudică va merge sâmbătă papa, la Ur, unde s-a născut patriarhul Avraam, conform tradiţiei.

Vineri dimineaţă, avionul papal va ateriza la Bagdad cu aproximativ 150 de persoane la bord, jumătate dintre ei jurnalişti.

Numeroase echipe de securitate ale Vaticanului s-au succedat în Irak, scena unor tensiuni geopolitice accentuate, pentru a organiza securitatea. Comisii provinciale au fost însărcinate să asigure vizita papei.

Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea consideră „periculoasă" călătoria papei Francisc în Irak
 

Papa emerit Benedict al XVI-lea, retras într-o mănăstire de la Vatican după demisia sa în urmă cu opt ani, a declarat într-un interviu publicat luni că vizita istorică a succesorului său Francisc în Irak, în perioada 5-8 martie, este "periculoasă", relatează AFP.

„Cred că este o călătorie foarte importantă", a spus fostul papă, în vârstă de 93 de ani, în interviul acordat cotidianului Il Corriere della Sera.

„Din păcate, survine într-un moment foarte dificil, ceea ce face călătoria sa periculoasă: din motive de securitate şi din cauza COVID. Şi apoi există situaţia instabilă din Irak. Îl voi însoţi pe Francisc cu rugăciunile mele", a adăugat papa emerit german.

Francisc, în vârstă de 84 de ani, va fi primul papă care va merge în Irak.

De la anunţul acestei călătorii la începutul lunii decembrie, Vaticanul şi-a rezervat dreptul de a o amâna în ultimul moment, însă papa Francisc, vaccinat împotriva COVID-19, pare hotărât să meargă acolo, ca „pastor al oamenilor care suferă", a spus el, chiar dacă acest lucru înseamnă să fie urmărit mai ales la televizor.

Suveranul pontif nu a comentat cu privire la reapariţia unui număr mare de cazuri de COVID-19 care a determinat impunerea unui lockdown total în Irak vineri, sâmbătă şi duminică până pe 8 martie, inclusiv în timpul călătoriei sale.

Ambasadorul Vaticanului la Bagdad, Mitja Leskovar, foarte activ în organizarea vizitei, a fost testat pozitiv la coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Papa Francisc crede că va muri la Roma.
Papa Francisc crede că va muri la Roma. "Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit"

Papa Francisc se vede murind la Roma, încă suveran pontif, fără să se întoarcă să trăiască în Argentina natală, potrivit unui interviu retranscris într-o carte intitulată "Sănătatea papilor".

Papa Francisc urmează să se vaccineze săptămâna aceasta: „Fără vaccin te joci cu viața ta”
Papa Francisc urmează să se vaccineze săptămâna aceasta: „Fără vaccin te joci cu viața ta”

Papa Francisc se va vaccina anti-Covid-19 săptămâna aceasta, la câteva zile după ce medicul său personal a murit din cauza complicațiilor cauzate de virus.

Papa Francisc a semnat un decret ce permite femeilor să ocupe mai multe funcţii în Biserica Catolică
Papa Francisc a semnat un decret ce permite femeilor să ocupe mai multe funcţii în Biserica Catolică

Papa Francisc a semnat luni un decret care le permite acestora, în mod oficial, să devină cititoare de liturghie, servitoare de altar şi distribuitoare de împărtăşanie, informează Reuters.

Papa Francisc a făcut apel către toată lumea să se vaccineze împotriva coronavirusului
Papa Francisc a făcut apel către toată lumea să se vaccineze împotriva coronavirusului

Pentru prima oară de la debutul pandemiei, Papa Francisc a făcut apel către toată lumea să se vaccineze împotriva coronavirusului. Suveranul Pontif a transmis că întreaga omenire ar trebui să primească serul.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.