Moldovenii au ajuns mercenari pentru rusi in Siria si Donbas. Guvernul de la Chisinau a declansat o ancheta oficiala
Zeci de cetateni ai Republicii Moldova lupta ca mercenari in razboaiele civile din estul Ucrainei si din Siri, potrivit unor informatii prezentate miercuri in Comisia pentru securitate a Parlamentului de la Chisinau.
Comisia pentru securitate nationala, aparare si ordine publica a Parlamentului Republicii Moldova a audiat miercuri mai multe rapoarte privind instrumentarea unor cazuril de tradare de Patrie, uzurpare a puterii de stat si mercenariat. Potrivit Radio Chisinau, au fost audiati reprezentanti ai Serviciului de Informatii si Securitate si Ministerului Afacerilor Interne.
In prezent, zeci de persoane sunt racolate sa lupte ca mercenari in Estul Ucrainei si in Siria, a declarat ministrul-adjunct al Afacerilor Interne, Oleg Babin. „In baza dosarelor care se instrumenteaza de Procuratura Generala sunt identificate mai multe persoane care la moment nu se afla in Republica Moldova. Odata cu localizarea acestor persoane ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmaririi penale, dar avem si cazuri de condamnare. Peroanele care sunt identificate de noi si de SIS la moment se afla in zonele de Est ale Ucrainei si in Siria”, a declarat Babin.
Directorul adjunct al Serviciului de Informatii si Securitate Alexandru Balan a precizat ca salariul unui mercenar din Republica Moldova variaza intre 1.000 si 3.000 de euro pe luna. El sustine ca unii dintre mercenari sunt motivati financiar, iar altii ideologi, fiind pro-rusi.
In ultimul an, autoritatile moldovene au retinut mai multe persoane acuzate ca ar fi fost racolate ca mercenari pentru conflictul din esteul Ucrainei. In prezent, sunt anchetate aproximativ 100 de cazuri de „tradare de Patrie, uzurpare a puterii de stat si mercenariat”.
„Sunt de obicei cetateni care lucreaza peste hotare, de obicei in Rusia si provin din familii social defavorizate. Motivatia financiara este cea care ii determina pe majoritatea sa faca acest pas, prea putini din motivatie ideologica. Racolarea se petrece in mod diferit – cineva se duce in mod direct, cineva este intrebat daca vrea sa mearga in aceasta directie sa faca bani”, a spus Roman Bota, presedintele comisiei parlamentare.
In Republica Moldova au izbuncit recent mai multe scandaluri de spionaj, ducand la expulzarea a cinci diplomati rusi si la retinerea unui fost deputat moldovean acuzat ca ar fi livrat informatii secrete agentilor Kremlinului.
Serviciile de informatii de la Chisinau cred ca cei cinci diplomati rusi a recrutau combatanti pentru insurgenta prorusa din Ucraina, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale. Mai exact, diplomatii expulzati ar fi avut legaturi cu serviciile de informatii militare ruse, GRU, si ar recrutat luptatori din Gagauzia, o regiune autonoma cu populatie de etnie turca, prurosa, care opune aderarii la UE.
Combatantii ar fi fost trimisi mai intai intr-o tabara de antrenament din regiunea Rostov, aflata in sudul Rusiei, cred serviciile de informatii de la Chisinau. In baza informatiile obtinute de la SBU, autoritatile moldovene au reusit sa retina si sa interogheze mai multi luptatori gagauzi care s-au intors din zonele de conflict. O parte dintre acestia ar fi devenit informatori. Reuters nu a putut verifica independent informatiile. Kremlinul a afirmat, in replica, ca e vorba de „barfe”.
Sursa: Pro TV, Radio Chisinau
Etichete: Ucraina, kremlin, mercenari, siria, spionaj, moldova, rusi, sis,
Dată publicare:
13-07-2017 16:50