Diplomatii rusi expulzati din Moldova recrutau voluntari pentru luptele din Ucraina. Presedintele Dodon le-a luat apararea
Serviciile de informatii din R. Moldova cred ca diplomatii rusi expulzati recrutau luptatori pentru in Ucraina.
UPDATE 17:20 Acuzatiile potrivit carora cinci diplomati rusi expulzati luna trecuta din Republica Moldova ar fi recrutat combatanti pentru estul Ucrainei reprezinta numai “barfe”, a declarat viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.
Serviciile de informatii din Republica Moldova cred ca cei cinci diplomati rusi expulzati luna trecuta din tara recrutau combatanti pentru insurgenta prorusa din Ucraina, au declarat pentru Reuters o sursa guvernamentala si doua surse diplomatice. Mai exact, diplomatii expulzati ar fi avut legaturi cu serviciile de informatii militare ruse, GRU, si ar recrutat luptatori din Gagauzia, o regiune autonoma cu populatie de etnie turca, prurosa, care opune aderarii la UE.
Combatantii ar fi fost trimisi mai intai intr-o tabara de antrenament din regiunea Rostov, aflata in sudul Rusiei, cred serviciile de informatii de la Chisinau. In baza informatiile obtinute de la SBU, autoritatile moldovene au reusit sa retina si sa interogheze mai multi luptatori gagauzi care s-au intors din zonele de conflict. O parte dintre acestia ar fi devenit informatori. Reuters nu a putut verifica independent informatiile. Ministerul rus de Externe si cel al Apararii au refuzat sa comenteze.
O purtatoare de cuvant a Guvernului moldovean de Externe a declarat ca cei cinci expulzati erau diplomati, dar a refuzat sa faca alte comentarii referitoare la eventuala lor apartenenta sau colaborare cu GRU.
Republica Moldova, fost stat sovietic, care este de mult timp unul dintre punctele centrale ale luptei pentru influenta dintre Rusia si Occident, a expulzat diplomatii pe 29 mai, fara a-si motiva public decizia. Anterior, un fost membru al unei unitati ruse de artilerie a declarat pentru Reuters ca a vazut aproximativ 200 de oameni in echipament de camuflaj - nu uniforme militare ruse - la o tabara din apropiere de o pozitie a armatei ruse, la poligonul Kuzminski, in Rostov. Acest lucru s-ar fi intamplat in 2014, in perioada in care in estul Ucrainei se dadeau lupte grele.
In 2015, un membru al unei grupari paramilitare ruse a declarat pentru Reuters ca voluntari se antrenau alaturi de armata rusa in zona Rostov, pentru a lupta in Ucraina. Sursele citate sub acoperirea anonimatului nu au spus cum avea loc procesul de recrutare, cati ar fi fost recrutati sau de ce. Oficialul si diplomatii au precizat insa, ca informatiile au fost transmise autoritatilor de la Chisinau de serviciul ucrainean de securitate SBU.
Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a catalogat drept ”insuficiente” argumentele utilizate de autoritatile moldovene pentru expulzarea diplomatilor rusi. ”Mi-am expus pozitia fata de SIS si MAI, si anume de ce nu au informat CSS si pe presedintele Republicii Moldova. Sunt legi care prevad si sunt obligate ca aceste institutii sa aduca la cunostinta conducerii tarii astfel de decizii. Astazi am fost informat detaliat despre premisele care au stat la baza expulzarii diplomatilor rusi. Dupa audieri, pot sa va spun ca nu au existat argumente suficiente pentru expulzarea diplomatilor”, a declarat Dodon.
De asemenea, presedintele moldovean a precizat ca informatia prezentata cu privire la activitatea celor cinci diplomati rusi este prea generala, intinzandu-se pe ultimii patru-cinci ani. ”Tot ce am auzit astazi este ceva asemanator povestei taurasului alb. Sunt situatii de acum un an, doi, trei. Am cerut informatii exacte. Mi s-a promis ca vor fi prezentat in scris in urmatoarele zile. Astept. Mi s-a creat impresia ca au fost mai mult motive politice care au stat la baza expulzarii. Acesta este un pas politic sau geopolitic? Ramane sa clarificam”, a completat Dodon.
Printre diplomatii rusi vizati de expulzare se numara si consilierul atasatului militar al Federatiei Ruse de la Chisinau, Igor Dovbnea. Acesta din urma figureaza in dosarul de tradare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.
Initial, Dodon a reactionat extrem de dur dupa declararea a cinci diplomati rusi ”persona non grata” de catre autoritatile moldovene, sustinand ca este vorba de un gest ”revoltator” si despre o comanda venita din partea Occidentului. ”Guvernarea a comis un gest revoltator in raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa”, si-a inceput presedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.
De asemenea, acesta si-a exprimat indignarea profunda vizavi de ”aceasta ostilitate afisata a diplomatiei moldovenesti si o condamn in mod categoric”. Autoritatile ruse au raspuns cu o masura asemanatoare la doar cateva zile distanta si au expulzat cinci diplomati moldoveni din Federatia Rusa.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, moldova, igor dodon, diplomati, servicii, expulzare,
Dată publicare:
13-06-2017 16:50