Casa Alba cere Rusiei sa returneze Crimeea Ucrainei, dupa 3 ani de la anexare. Reactia Kremlinului: "Nu discutam asa ceva"

Vladimir Putin la Kremlin

Administratia Trump face, pentru prima data de cand a venit la putere, un gest ostil fata de Rusia.

Presedintele SUA, Donald Trump, a dat de inteles clar ca se asteapta ca Rusia sa returneze Crimeea Ucrainei si sa reduca violenta in estul acestei tari, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, marti seara, potrivit Reuters.

"Presedintele Donald Trump a dat de inteles clar ca se asteapta ca guvernul rus sa reduca violentele in Ucraina si sa returneze Crimeea", a insistat Spicer in cadrul conferintei sale de presa cotidiene. "In acelasi timp, el se asteapta si isi doreste sa se inteleaga cu Rusia", a mai spus acesta.

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in martie 2014 in urma unui referendum nerecunoscut de catre comunitatea internationala, motiv pentru care UE si SUA au instituit sanctiuni impotriva sa, sanctiuni ce au fost extinse si prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatisti din estul teritoriului ucrainean.

Reactia Moscovei nu s-a lasat asteptata. Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "Noi nu returnam teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care apartine Federatiei Ruse", a insistat ea.

Citește și
exercitiu militar american in tarile baltice, 2015
Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia. "Kremlinul stie ca suntem aici"

La randul sau, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat ca Kremlinul nu intentioneaza sa discute despre integritatea teritoriala a Rusiei cu partenerii sai externi.

Totodata, agentia TASS a relatat ca statutul Crimeii nu a fost discutat in cadrul convorbirii telefonice dintre Putin si Trump, care a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie.

Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a reactionat la randul ei. "Crimeea este parte a Rusiei si orice discutie despre instrainarea acesteia din componenta Rusiei aduce atingere integritatii teritoriale", a afirmat presedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al sefului administratiei prezidentiale, citat de agentia de presa TASS.

"Haideti sa punem capat tuturor acestor discutii, examinarii diferitelor declaratii cu privire la Crimeea! Dar orice discutie despre instrainarea teritoriului nostru (si Crimeea este o parte a Rusiei) reprezinta o atingere adusa tarii noastre", a declarat el intr-un discurs sustinut in Duma, insistand ca orice discutie despre apartenenta teritoriala a Crimeii este neavenita.

In acelasi timp, deputatii rusi asteapta declaratii cu privire la Crimeea direct de la Donald Trump, a spus presedintele Dumei, estimand ca liderul de la Casa Alba ar trebui sa treaca la punerea in aplicare a programului sau electoral.

Potrivit oficialului rus, in programul electoral al lui Donald Trump au fost sustinute "normalizarea relatiilor cu Rusia, cu China, incetarea actiunilor militare, lupta impotriva terorismului".

Consiliul Federatiei (camera superioara) a reamintit in acest context ca peninsula Crimeea este teritoriu rusesc si nu face obiectul niciunui targ intre Moscova si Washington.

Kievul a salutat aceasta declaratie a purtatorului de cuvant al Casei Albe, calificand-o drept o "declaratie buna", potrivit Unian.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Donald Trump si Vladimir Putin au avut prima convorbire telefonica. A durat 50 de minute, iar
Donald Trump si Vladimir Putin au avut prima convorbire telefonica. A durat 50 de minute, iar "inamicul" comun a fost Obama

Sambata seara, presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin au purtat un dialog telefonic de aproape o ora.

Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia.
Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia. "Kremlinul stie ca suntem aici"

Noi tensiuni intre Casa Alba si Kremlin, dupa ce a devenit public faptul ca americanii au trimis in ultima perioada trupe speciale in statele baltice.

Rusia a inaugurat o conducta de gaze spre Crimeea. Vladimir Putin:
Rusia a inaugurat o conducta de gaze spre Crimeea. Vladimir Putin: "Este un nou pas spre dezvoltarea regiunii"

Un gazoduct destinat transportului gazelor naturale rusesti in Crimeea a devenit marti operational.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.