Românii asociază greșit produsele sustenabile cu cele de la țară. “Nu știi câte îngrășăminte au fost puse pe acele roșii”

×
Codul embed a fost copiat

Implicarea românilor în eforturile de sustenabilitate a crescut în ultimii ani, dar numeroși consumatori asociază în mod eronat produsele sustenabile cu cele provenite din mediul rural.

Acestea sunt percepute ca fiind mai proaspete și mai sănătoase decât cele din supermarket, deși ele nu sunt întotdeauna cultivate în mod ecologic, a declarat, la PRO Verde, Vesna Fuiorea, expert în sustenabilitate.

Ea este de părere că această confuzie explică și de ce studiile recente arată că 70% dintre cumpărătorii români spun că vor să aibă o viață mai sustenabilă, și că țin cont de acest aspect atunci când fac cumpărături.

Vesna Fuiorea este Senior Consultant al Next Level Trends și expert al Academiei de Sustenabilitate, cel mai important spațiu digital de educație în domeniul sustenabilității din România. Academia numără peste 15.000 de IMM-uri din țară, având ca partener principal Banca Comercială Română.

Vesna Fuiorea: „În continuare, o grămadă de oameni consideră că dacă vine de la țară este un produs bio și sustenabil. Habar n-au cum au crescut acele roșii sau câte îngrășăminte au fost puse pe ele. Dacă e de la țară sau dacă e făcut în casă, dintr-o dată are o valență mult mai mare”.

Citește și
sustenabilitate
Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români

Această percepție greșită poate duce la alegeri care nu susțin neapărat protejarea mediului, așa cum cred mulți dintre consumatori, spune Fuiorea.

Pe de altă parte, consumatorii se așteaptă ca serviciile sustenabile să fie mai ieftine decât cele obișnuite, “ceea ce este de fapt pe dos”, amintește ea.

Pentru a corecta această percepție, Fuiorea sugerează ca producătorii să își îmbunătățească strategia de comunicare.

Vesna Fuiorea: „Dacă producătorii ar lua inițiativa și ar comunica mai mult despre ce înseamnă procesul lor tehnologic, despre ce materiale sau materii prime folosesc, cum ajută ei natura sau cum ajută ei întregul ecosistem, probabil că vor avea mai mult de câștigat, și produsele vor crește în gradul de notorietate.”

Pe de altă parte, Fuiorea spune că a crescut foarte mult percepția consumatorilor legată de gradul de implicare pe care trebuie să-l aibă în eforturile de sustenabilitate.

“Dacă acum doi-trei ani puneau foarte mult în seama statului sau a autorităților, acum văd și ei că trebuie să fie un efort comun din partea tuturor”, spune ea.

Un alt aspect pozitiv este creșterea popularității programului RetuRO de returnare a ambalajelor, care s-a dovedit a fi un succes.

Vesna Fuiorea: “Eu cred că e o cărămidă bună în acest drum de creștere a notorietății a acțiunilor de sustenabilitate, și cred că depășește deja partea asta foarte "tranzacțională": "Aduc sticla, iau 50 de bani". Oamenii încep să fie mai responsabili. Văd din ce în ce mai mulți oameni pe stradă cu sticle de apă care nu sunt returnabile - sticlele lor de apă, pe care și le cară de colo- colo, ceea ce este îmbucurător. Și văd din ce în ce mai mulți oameni care, atunci când cumpără, se uită să vadă dacă au acel simbol pe sticlă.” 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cum putem lupta împotriva risipei alimentare. Dispozitivele care ne ajută să nu irosim mâncarea
Cum putem lupta împotriva risipei alimentare. Dispozitivele care ne ajută să nu irosim mâncarea

Gadget-urile de care ne putem folosi pentru a reduce risipa alimentară sunt tot mai prezente în bucătăriile românilor.

Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români
Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români

Reveal Marketing Research a realizat cea de-a doua ediție a barometrului național despre percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor legate de sustenabilitate și modul în care acestea au evoluat comparativ cu studiul similar din august 2022.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.