Misterul din jurul militarilor ruși morți pe submarinul top secret. ”Au prevenit o catastrofă”
Cei 14 ruși care au murit la bordul unui submarin secret la începutul săptămânii au fost înmormântați sâmbătă în Sankt Petersburg, în cadrul unui ceremonii la care securitatea a fost strictă, relatează BBC.
Toți cei 14 au fost decoarați postum iar 4 dintre ei - căpitani - au primit titlul de ”Eroi ai Rusiei”.
Rusia nu a dezvăluit în mod oficial detalii despre misiunea celor 14 ofițeri de rang înalt. Totodată submarinul nu a fost identificat în mod oficial iar misiunea submersibilului este considerată secret de stat.
Echipajul a prevenit ”o catastrofă de dimensiuni planetare”
Kremlinul a anunțat că echipajul a oprit propagarea unui incendiu la bordul submarinului, salvând reactorul nuclear care îl propulsează și că cei 14 au murit otrăviți cu fum toxic.
Atât de mare este misterul din jurul misiunii lor încât cimitirul unde au fost îngropați era păzit de poliție militară iar un oficial rus a spus pentru AFP că identitatea celor prezenți la funeralii este ținută secret.
Un alt oficial a susținut la înmormântare că echipajul a prevenit cu prețul vieții ”o catastrofă de dimensiuni planetare” potrivit siteului openmedia.io.
Echipajul legat de o ramură top secretă a armatei ruse
Submarinul se afla în baza navală Severomorsk din nordul Rusiei. În ciuda seretelor oficiale, presa din Rusia a relatat că submarinul este un model S-12 sau AS-31, cu propulsie nucleară, denumit "Loșarik”. Acesta ar fi explorat fundul Mării Barents.
Echipajul a fost legat de presa din Rusia de o ramură top secretă a armatei ruse, denumită GUGI - Directoratul Central pentru Cercetări în Ape Adânci.
Un analist militar a speculat în ziarul rus Novaya Gazeta că submarinul era implicat în testarea unui nou echipament secret sau că analiza dispozitive lăsate pe fundul mării de americani.
Rusia și-a extins pretențiile teritoriale în zona arctică în ultimii ani cu motivația că aparține platformei continentale ruse si nu celei oceanice. Națiunile Unite examinează solicitări similare din partea SUA, Canadei, Norvegiei și Danemarcei.