Misiunea de observare a alegerilor din Venezuela: Maduro a pierdut alegerile, opoziția a obținut 60%
Misiunea de observare a Fundaţiei Carter, invitată să observe alegerile din Venezuela, anunţă că Edmundo Gonzalez Urrutia a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale cu 60% dintre voturile exprimate.
”Nu există niciun fel de probă” a vreunei piratări a sistemului electoral venezuelean în timpul alegerilor prezidenţiale de la 28 iulie, subliniază misiunea.
Ea ”confirmă” datele publicate de către opoziţie, potrivit cărora candidatul său l-a înfrânt pe preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro.
”Întreprinderile monitorizează”, iar niciuna nu a anunţat atacuri de ”negarea serviciului” (DDoS), care blochează site-uri pe Internet sau resurse ale reţelei prin ”inundare” cu un trafic de tip malware, în seara anunţării rezultatului, declară AFP şefa misiunii fundaţiei, Jennie Lincoln.
VICTORIA LUI MADURO, RATIFICATĂ
În seara alegerilor, preşedintele Consiliului Naţional Electoral (CNE) Elvis Amoroso a proclamat victoria lui Nicolas maduro, fără să prezinte date din secţiile de votare.
El a dat asigurări că CNE a fost victima unui atac informatic.
Opozanţi şi numeroşi observatori denunţă o manevră sau un ”autosabotaj” menit să ocolească prezentarea rezultatelor reale.
CNE a ratificat vineri victoria lui Nicolas Maduro cu 52% dintre voturile exprimate, tot fără să facă publice procesele-verale din secţiile de votare.
Potrivit opoziţiei, care a publicat procesele-verbale obţinute cu ajutorul observatorilor săi - a căror validitate este respinsă de către Maduro -, Edmundo Gonzalez Urrutia a obţinut o victorie în alegeri cu 67% dintre voturile exprimate.
Şefa misiunii de observare a Fundaţiei Carter aminteşte că Elvis Amoroso ”a declarat că va publica rezultatele pe site-ul său de Internet şi că va preda un CD partidelor politice”.
”Este o promisiune pe care nu a respectat-o niciodată”, constată ea.
”TEATRU PUR”
”Chiar dacă cele două tabere nu au avut arme egale, venezuelenii s-au dus să voteze (...), însă marea neregulă din ziua scrutinului a fost lipsa de transparenţă a CNE şi dispreţul flagrant al propriilor reguli ale jocului”, denunţă Lincoln.
Fundaţia a ”analizat cifrele” din procesele-verbale difuzate de către opoziţie împreună cu alte ”organizaţii şi universităţi” şi ”confirmă că Edmundo Gonzalez Urrutia este învingătorul, cu peste 60%” dintre voturile exprimate.
Preşedintele Nicoals Maduro şi preşedintele Adunării Naţionale Jorge Rodriguez a anunţat că aceste procese-verbale sunt false.
Rodriguez a recurs la proiecţii de documente care demonstrează, în opinia sa, ”falsificările”.
”Este teatru pur”, respinge Jennie Lincoln.
Ea evocă de asemenea promisiunea lui Nicolas Maduro de a prezenta procesele-verbale pe care le deţine, în cazul în care justiţia le cere.
”Guvernul a avut 11, 12 zile (...), o perioadă de timp amplu de suficientă să arate datele din procesele-verbale pe care le-a primit în seara alegerilor”, subliniază ea.
Acest scrutin a fost pus sub semnul întrebării de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi mai multe ţări din America Latină.
Columbia, Brazilia şi Mexicul au sugerat o ”verificare parţială a rezultatelor”.
Jennie Lincoln consideră ”prematură” o eventuală participare a Fundaţiei Carter la un audit internaţional.
”Sunt perplexă şi sceptică faţă de ceea ce ar putea să facă o echipă internaţională de verificare faţă de ceea ce nu au putut să facă observatorii (opoziţiei), care au prezentat cu toate acestea adevăratele procese-verbale din noaptea” alegerilor, declară ea.