"Mireasa" austriacă a lui Putin spune că liderul rus e "cel mai inteligent gentleman" și îl aseamănă cu Blair și Cameron

Karin Kneissl Vladimir Putin
Profimedia

Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, a ajuns în atenţia presei internaţionale după ce, în 2018, l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei şi a dansat vals cu acesta.

 

După ce liderul de la Kremlin a ordonat invadarea Ucrainei, ea a atras din nou atenţia. Karin Kneissl s-a mutat în Rusia, fugind de o aşa-zisă prigoană a unui Occident care o acuză că ar fi spionul Rusiei.

Recent, Steve Rosenberg, jurnalist BBC, a mers la Sankt Petersburg şi a stat de vorbă cu fosta şefă a diplomaţiei de la Viena, informează News.ro.

Relatarea jurnalistului BBC a început într-o notă amuzantă: "Totul este mai degrabă suprarealist. Mă aflu într-un conac din Sankt Petersburg din secolul al XIX-lea. Pe podea, lângă scaunul meu, zace Winston Churchill. Doarme adânc... şi sforăie. «Poate că dacă îl trezeşti din când în când e bine». Acest sfat vine de la fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, care stă în faţa mea. Winston Churchill este câinele ei boxer. În urmă cu câteva luni s-au mutat în Rusia, împreună cu pisica şi poneii doamnei Kneissl”.

Citește și
Karin Kneissl Vladimir Putin
Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin: "Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. E mai bine în Rusia"

Fostul ministru de Externe al Austriei a povestit o întâmplare amuzantă legată de câinele său. "Am avut odată un mic incident diplomatic cu sforăitul lui", şi-a amintit ea. "Aveam o conversaţie telefonică cu colegul meu german. (Fostul ministru de Externe Heiko) Maas era pe difuzor şi Winston Churchill sforăia. A trebuit să îl trezim pentru a nu irita Berlinul. Altfel, s-ar fi putut gândi că Viena adoarme atunci când Berlinul sună", a explicat fosta şefă a diplomaţiei.

Cine este  Karin Kneissl

Karin Kneissl a avut multe joburi: conferenţiar, jurnalist independent, analist în domeniul energiei. Dar a fost, totodată, şi o figură controversată. Nu mai mult decât în 2018, când preşedintele rus Vladimir Putin a participat la nunta ei. În cea mai mare parte a anilor 1990, ea a lucrat în cadrul Ministerului austriac de Externe. În 2017, Partidul Libertăţii din Austria, de extremă dreapta (din care nu făcea parte), a nominalizat-o pentru a fi ministru de externe într-un nou guvern de coaliţie. Partidul a cultivat legături strânse cu Kremlinul şi a semnat un acord de cooperare cu partidul de guvernământ Rusia Unită. În 2019, guvernul s-a prăbuşit, iar Karin Kneissl a părăsit funcţia. Ea susţine că "presiunile politice" i-au împiedicat încercările de a-şi relua cariera în mediul academic şi în afaceri, deoarece era percepută în general ca fiind prea apropiată de Rusia.

Şi erau multe lucruri pe care criticii ei le puteau indica, notează BBC. În 2020, Karin Kneissl a început să contribuie cu opinii la RT, un organ de presă controlat de stat din Rusia. Ea a devenit profesor invitat la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova. În 2021, gigantul petrolier rus Rosneft a numit-o în Consiliul de Aministraţie (din care a demisionat în mai 2022).

Plângându-se de o "vânătoare de vrăjitoare" şi de faptul că nu şi-a putut găsi un loc de muncă acasă, Karin Kneissl s-a mutat în Franţa, apoi în Liban. În urmă cu câteva luni, ea era din nou în mişcare: de data aceasta a plecat în Rusia, pentru a conduce un centru de analiză la Universitatea din Sankt Petersburg. Acesta îşi are sediul în conacul rafinat în care jurnalistul BBC a fost invitat să facă interviul. Pe site-ul web al organizaţiei se afirmă că misiunea centrului este "să caute soluţii la provocările dezvoltării globale şi la obiectivele politicii ruseşti".

Karin Kneissl nu numai că este la conducerea acestui centru. Ea a venit şi cu numele potrivit. "Eu am creat numele G.O.R.K.K.I., care este acronimul pentru Observatorul Geo-Politic pentru Problemele Cheie ale Rusiei", a explicat ea.

Și-a recăpătat "libertatea academică"

Reporterul BBC a pus și întrebarea-cheie: "Înţelegeţi că este extrem de controversat ca un fost ministru de Externe austriac să se mute în Rusia într-un moment în care această ţară a lansat o invazie totală şi neprovocată a Ucrainei? Nu există pericolul ca, prin prezenţa dumneavoastră aici să legitimaţi invazia, războiul şi represiunea internă care are loc aici?".

Răspunsul lui Karin Kneissl a venit fără echivoc: "Ei bine, până acum nu am văzut niciun fel de represiune în jurul meu", spune ea. "Pot să lucrez aici într-un fel de libertate academică care a început să-mi lipsească atunci când încă mai predam la diverse universităţi din Uniunea Europeană".

Steve Rosenberg i-a reamintit lui Karin Kneissl că, în urmă cu doar câteva zile, chiar Sankt Petersburg, o tânără - Saşa Skocilenko - a fost trimisă la închisoare pentru şapte ani pentru că a înlocuit etichetele cu preţuri dintr-un supermarket cu sloganuri împotriva războiului, acesta fiind un exemplu recent al valului de represiune care mătură Rusia.

"Deci, ce legătură am eu cu asta?", a reacţionat fostul ministru austriac. "Tocmai am explicat pe larg situaţia prin care am trecut. Să privim lucrurile altfel: de ce i s-a interzis lui Karin Kneissl să lucreze? Unde este crima mea? Sunt foarte recunoscătoare că am posibilitatea de a lucra (în Rusia)", a menţionat ea.

Nuntă cu bucluc

Karin Kneissl a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în 2018.

În luna martie a acelui an, un agent chimic neurotoxic fusese folosit pe străzile din Marea Britanie. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, fuseseră otrăviţi cu Noviciok. Aceştia au supravieţuit atacului din Salisbury. Însă un civil, Dawn Sturgess, a fost şi ea contaminată şi a murit ulterior. Uniunea Europeană a fost de acord cu evaluarea guvernului britanic "că este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă". Zeci de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din ţările din Europa, în timp ce Moscova a negat orice legătură.

Trei luni mai târziu, Karin Kneissl l-a invitat pe preşedintele Putin la nunta ei planificată pentru vară. În august 2018, liderul de la Kremlin a sosit la nuntă cu un buchet de flori, a sărutat mireasa şi le-a adus mirilor o mulţime de cadouri, inclusiv un samovar, un tablou şi o pereche de cercei. Preşedintele Rusiei şi ministrul austriac de Externe au dansat vals. La finalul dansului, Karin Kneissl a făcut o reverenţă adâncă.

Într-un interviu acordat la începutul acestui an, în cadrul emisiunii HARDtalk de la BBC, pe când se afla încă în Liban, Karin Kneissl a fost întrebată dacă ar dansa astăzi cu preşedintele Putin la o nuntă, ştiind că liderul de la Kremlin a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională ca suspect de crimă de război. "Da", a răspuns ea. "Ce are de a face un lucru cu celălalt? Nu am de gând să intru în toată această acuzaţie de criminal de război, pentru că avem o mulţime de criminali de război în cercurile politice de rang înalt", a punctat ea.

Corespondentul BBC a abordat şi el subiectul nunţii din 2018.

"Este atât de plictisitor", a comentat ea iritată. "Toată chestia s-a întâmplat acum aproape şase ani. Pe atunci eram ministru de externe şi am dansat cu preşedintele Putin. Dar am făcut alte lucruri în viaţa mea înainte şi după. Sincer, este atât de plictisitor. Este foarte plictisitor. Sunt subiecte mult mai interesante pe care le putem discuta", a insistat aceasta.

Întrebată dacă regretă, Kneissl a repetat: "Consider că este plictisitor. Iar câinele tocmai a adormit şi sforăie pentru că ştie subiectul".

Sancțiunile împotriva Rusiei nu dau rezultate

Discuţia a alunecat spre alt subiect: presiunea occidentală asupra Rusiei. Iar Karin Kneissl a declarat că liderii europeni încep să recunoască ineficienţa sancţiunilor. "Ceea ce cred că se mişcă este recunoaşterea de către mulţi a faptului că sancţiunile nu funcţionează", a spus ea. "Mulţi sunt nevoiţi să recunoască faptul că sancţiunile împotriva Rusiei nu au dat rezultatele pe care şi le doreau. Şi când te uiţi la modul în care vorbesc toţi oficialii UE în ultimele optsprezece luni - schimbarea regimului în Rusia este ceea ce cer - vreau să spun, cum poţi tu, ca Rusia, să negociezi apoi cu oameni care cer implozia ta, distrugerea ta?",a continuat ea

Pe dulapul din spate, Kneissl are, între altele, o fotografie cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi o fotografie a ei cu preşedintele Putin.

Întrebată ce impresie i-a făcut Vladimir Putin, austriaca a răspuns fără ezitare: "Este cel mai inteligent gentleman, cu accent pe gentleman - şi am întâlnit câţiva. În sensul a ceea ce Jane Austen a scris în Mândrie şi prejudecată despre gentlemanul desăvârşit, el se ridică la acest standard".

Karin Kneissl nu vede nicio diferență între Vladimir Putin, Tony Blair și David Cameron

"Asistăm la un val de represiune pe plan intern şi am văzut cum Rusia invadează Ucraina. Este greu de clasificat acest lucru ca fiind o acţiune de gentleman", a spus jurnalistul BBC.

"Ei bine", a răspuns Karin Kneissl, "Blair, David Cameron, cu toţii au fost implicaţi cu guvernele lor în acţiuni militare".

Karin Kneissl îşi construieşte o nouă viaţă în Rusia. Întrebată dacă se va întoarce vreodată în Austria, ea a afirmat că în ţara sa natală există o serie de voci care cer retragerea cetăţeniei sale pentru că lucrează acum la o universitate din Rusia. "Sunt acuzată de corupţie, de înaltă trădare, de treizeci de ani de serviciu la KGB, potrivit Wikipedia. Tot acest tip de mizerii şi defăimare distruge o viaţă. Şi nu vreau să mă întorc în Austria până când o mulţime de cazuri juridice nu-mi vor reabilita reputaţia", spune fosta şefă a diplomaţiei. Ea susţine că nu înţelege absolut deloc de ce este acuzată că ar fi spion rus. "Este doar o fantezie murdară", a încheiat Karin Kneissl.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
„Mi-a fost imposibil să conduc.” Zbor special spre Rusia pentru un fost înalt diplomat austriac şi poneii săi
„Mi-a fost imposibil să conduc.” Zbor special spre Rusia pentru un fost înalt diplomat austriac şi poneii săi

Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a instalat în Rusia.  

Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin:
Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin: "Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. E mai bine în Rusia"

Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, care l-a invitat pe Putin la nunta sa, în 2018, şi a dansat cu el, a închiriat o casă într-un sat din Rusia şi spune că îi place la nebunie, informează News.ro, care citeazp Politico.

Karin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, s-a mutat într-un sat din Rusia: „Asta e și lumea mea”
Karin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, s-a mutat într-un sat din Rusia: „Asta e și lumea mea”

Fostul ministru austriac de Externe, Karin Kneissl, s-a mutat, pe timpul acestei veri, într-un sat din Rusia.

Darul de nuntă oferit de Putin fostului ministru de Externe al Austriei, motiv de scandal
Darul de nuntă oferit de Putin fostului ministru de Externe al Austriei, motiv de scandal

Presa austriacă a reamintit de momentul în care Vladimir Putin a fost, în 2018, invitatul de seamă la nunta lui Karin Kneissl, ex-ministru de Externe al Austriei la acea vreme. Cadoul pe care l-a primit din partea liderului rus i-a adus unele probleme.

Șefa diplomaţiei austriece ar vrea să mai valseze o dată cu Putin
Șefa diplomaţiei austriece ar vrea să mai valseze o dată cu Putin

Şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl, care declanşase un scandal vara trecută după ce a valsat cu Vladimir Putin la căsătoria sa a declarat că este cât se poate de dispusă să danseze din nou cu preşedintele rus.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.