Mircea Geoană (NATO): „Este primejdios să subestimăm Rusia. Putin e pregătit pentru un război de durată”
Între timp, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică monitorizează toate centralele din Ucraina. Câtă vreme luptele continuă, este nevoie de prezenţa experţilor în zonă, a punctat directorul Agenţiei.
Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin face noi afirmaţii scandaloase.
„Operațiunea militară specială este menită să pună capăt războiului", spune liderul de la Kremlin, care se declară totodată sigur de victoria Moscovei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ca să reducă riscul unor accidente grave, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor fi prezenți în toate centralele nucleare din Ucraina, inclusiv la Cernobîl.
O misiune permanentă există deja la Zaporojie, un punct intens disputat între ruși și ucraineni. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Credem că, în circumstanțele actuale, este nevoie de o prezență prelungită (a experților) în zonă din cauza provocărilor, atât timp cât războiul continuă”.
Lupte grele în Soledar
În Soledar, încă se duc lupte aprige la periferia de vest, chiar dacă - potrivit Institutului american pentru studiul războiului - Kievul și-a retras de acolo majoritatea trupelor.
Armata ucraineana a publicat imagini prin care arată cum lovește tranșeele din Soledar, în care se ascund luptătorii din trupele Wagner. Dar și mercenarii lui Prigojin au difuzat o filmare pe care o descriu drept cucerirea gării din Soledar.
Petro, operator drone: „Rușii vin întruna, vin în valuri. Pare că au resurse umane infinite. Unii ajung în prima linie fără să aibă măcar veste de protecţie ori căşti. Dacă au un obiectiv trasat de superiori, nici nu-și numără morţii”.
Șeful gruparii Wagner a recunoscut recent că foloseste și condamnați pentru crime, eliberați dacă merg pe front.
Evgheni Prigojin, șeful Wagner: „V-am spus că avem nevoie de talentele voastre de criminale ca să învingem inamicul în Ucraina”.
Pentru Moscova, următorul obiectiv este Bahmutul învecinat, un oraș semnificativ mai mare decât Soledar.
În Bahmut, mai trăiesc sub 10% dintre cei 70.000 de locuitori aflați acolo înainte de război.
Președintele Ucrainei le-a descris situația de pe front oficialilor reuniți la Davos. Adresându-se prin videoconferință, a avertizat că Rusia pregătește "o răzbunare".
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rusia a avut nevoie de mai puțin de o secundă pentru a începe războiul, lumea a avut nevoie de zile pentru a răspunde cu primele sancțiuni. Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a se gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide. Lumea trebuie să se miște mai repede înainte ca Rusia să facă o nouă mișcare”.
Geoană: „Nu am sesizat niciun semn că Putin și-a schimbat obiectivele în Ucraina”
Șeful statului major al armatei ucrainene s-a întâlnit în Polonia cu omologul SUA american, Mark Milley, căruia i-a prezentat nevoile urgente al Kievului.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Este primejdios să subestimăm Rusia. Putin e pregătit pentru un război de durată. A accelarat producția de armament și achiziționeaza și de la regimuri autoritare, precum Iranul. Și, cel mai important, nu am sesizat niciun semn că Putin și-a schimbat obiectivele în Ucraina. De aceea, și noi trebuie să fim pregătiți să sprijinim Ucraina pe termen lung”.
Realitatea arată însă diferit pentru Vladimir Putin, care a participat la comemorarea a 80 de ani de la asediul Leningradului, cum s-a numit Sankt Petersburgul în anii comunismului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Lupte ample, implicând arme grele, artilerie, tancuri și avioane, n-au contenit în Donbas din 2014. Ce facem noi acum, prin operațiunea militară specială, este o încercare de a opri acest război. Vă repet, n-am avut de ales”.
În același film absurd joacă și ministrul rus de Externe.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Asa cum Napoleon a mobilizat întreaga Europa împotriva Imperiului Rus, așa cum Hitler a mobilzat mare parte din Europa împotriva URSS, acum SUA a creat o amplă coaliție și poartă război împotriva Rusiei, folosindu-se de Ucraina, cu aceeași misiune: soluţionarea finală a problemei ruse, cum a făcut și Hilter cu evreii”.
La scurt timp, a venit o reacție de la Washington.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe: „Cum îndrăznește să facă o comparație cu Holocaustul? Mai ales când vorbește de un război pe care ei l-au început. Ucraina nu a reprezentat o amenințare pentru Rusia”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, vladimir putin, Mircea Geoana,
Dată publicare:
19-01-2023 07:39