Ministrul german de Externe, îngrozit după vizita din Bucea: „Vezi aici cele mai cumplite urmări ale crimelor războiului”
Rusia nu are în plan să oprească războiul din Ucraina, iar președintele Vladimir Putin este gata să instaureze legea marțială pe tot teritoriul rusesc, dacă este necesar.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Analiza aparține serviciilor secrete americane, care susțin că Moscova speră ca țările vestice și NATO să încetinească în următoarele luni ritmul ajutoarelor trimise Ucrainei, odată cu foametea și cu inflația pe care le aduce războiul.
Pe de altă parte, ministrul de Externe german a declarat, la Kiev, că Ucraina trebuie să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Aflat în vizită la Chişinău, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat un centru de refugiaţi şi a reluat apelul către Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „E imposibil să te întâlneşti cu refugiaţi şi să nu fii mişcat de poveştile lor. Această tragedie demonstrează că războiul este ceva fără sens, iar acest război trebuie să fie oprit. Nu există nicio soluţie militară pentru problemele cu care ne confruntăm. Trebuie neapărat să oprim acest război, iar legile internaţionale trebuie să triumfe”.
Putin ar viza și Transnistria
Serviciile americane de informații spun însă că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile de cucerire a Ucrainei şi are ochii aţintiţi şi asupra Transnistriei.
Avril Haines, directoarea Comunității americane de Informații: „Vedem semne că armata rusă vrea să extindă cordonul terestru până în Transnistria. Şi, chiar dacă forţele ruse sunt capabile să îndeplinească toate aceste obiective pe termen scurt în următoarele luni, credem că nu vor reuşi să-şi extindă controlul până în Transnistria şi să includă şi Odesa, fără ca Moscova să anunţe mobilizarea, într-un fel sau altul”.
Ministrul german de Externe a vizitat, marți, Kievul și s-a întâlnit cu președintele Zelenski. Annalena Baerbock este cel mai important oficial al guvernului de la Berlin care a mers în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
Annalena Baerbock: „Și aceste victime, aici se simte cu putere acest lucru, am putea fi chiar noi. Bucea este o suburbie a Kievului. Este ca Potsdam, chiar lângă Berlin. Vezi terenuri de joacă, supermarket-uri, oameni care se duc la muncă... Apoi, vezi chiar aici cele mai cumplite urmări ale crimelor războiului”.
Pe de altă parte, președintele Zelenski a avertizat că blocada Rusiei la porturile ucrainene de la Marea Neagră amenință nu doar economia țării, ci și livrările de cereale în toata lumea.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu este doar o lovitură împotriva Ucrainei. Fără exporturile noastre agrare, zeci de țări din toate regiunile lumii sunt pe marginea unui deficit alimentar. Cu timpul, situația poate deveni de-a dreptul dezastruoasă”.
Finlanda, în alertă
"Accesul la porturile de la mare este crucial", a avertizat si președintele Băncii europene pentru investiții.
Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții: „Ucraina este o țară bogată. Este grânarul Europei. Și are grâu în valoare de 8 miliarde de euro, din recolta de anul trecut, pe care nu-l poate exporta pentru că nu are acces la porturile de la mare. Peste câteva luni așteaptă o nouă recoltă bună, poate 70% din cea de anul trecut, dar ce poate să facă cu aceasta?”.
Pe de altă parte, Finlanda este în alertă, iar armata face pregătiri intense în eventualitatea unei invazii ruseşti. Marți, comitetul de apărare din Parlamentul de la Helsinki a decis în favoarea aderării Finlandei la NATO. Potrivit experţilor, armata finlandeză e integrată în alianţa Nord-Atlantică, iar procedura de aderare ar putea dura doar câteva zile. Şi în Suedia, partidele din parlament iau în discuţie aderarea la NATO, o decizie grăbită de invazia rusă în Ucraina.