Armata ucraineană câștigă teren în fața rușilor, în nordul orașului Harkov. Potrivit statului major ucrainean, militarii lor au eliberat mai multe localități și au ajuns la câțiva kilometri de granița cu Rusia.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

De altfel, unele unități rusești s-ar fi retras deja dincolo de frontieră.

Surse citate de trupele din Ucraina estimează că invadatorii au pierdut, până acum, două treimi din numărul de elicoptere, tancuri și blindate cu care au început conflictul și au primit foarte puține echipamente care să completeze lipsurile.

Un drapel ucrainean zdrențuit încă flutură deasupra combinatului siderurgic Azovstal, o imagine simbolică pentru ţara aflată sub asediu. În ciuda bombardamentelor, militarii ucraineni rămaşi în combinat opun o rezistenţă aprigă.

Trupele rusești, susținute de tancuri și artilerie, nu contenesc asalturile asupra acestei zone.

Alexander Khodakovsky, comandant Batalionul Vostok: „Ucrainenii sunt tot mai nerăbdători, pentru că șansele lor sunt tot mai mici. Sunt acțiuni disperate ale unor oameni disperați. Pot să fie veseli, dar acțiunile lor arată că sunt epuizați, fizic și psihic”.

În buncărele subterane încă rezistă peste 1.000 de combatanți ucraineni. Mulți sunt însă răniți. Și, potrivit unui oficial local, în subteran s-ar mai afla cel puțin 100 de civili. Bilanţul morţilor în oraşul distrus este unul cumplit, spune primarul din Mariupol.

Vadym Boychenko, primarul din Mariupol: „Trebuie să înţelegeţi că în doi ani de lupte, în al Doilea Război Mondial, care au avut loc chiar în Mariupol, în cei doi ani de blocadă a oraşului, Hitler a ucis 10.000 de civili în Mariupol. Dar trupele astea de fascişti ruşi au ucis peste 20.000 de civili în două luni”.

În apropiere de oraşul Izium se duc lupte grele. Bombardamentele ruseşti au umplut de cratere toate câmpurile de la graniţa regiunilor Harkov şi Doneţk.

Tatiana şi copiii ei stau în pivniţă de două luni.

Tatiana: „Am coborât în pivniță pe 12 martie și aici am rămas de atunci. Copiii vor să se joace afară, dar mi-e frică să-i las. Chiar dacă ne-am îndepărta de linia frontului, nu avem bani, nimic”.

Într-un alt sat din regiune, o femeie este salvată de echipele de urgenţă după ce a fost rănită în explozia unui proiectil rusesc. Femeia era în curte, în momentul în care a început bombardamentul. Suflul deflagraţiei a fost atât de aproape, încât a aruncat-o câţiva metri, prin uşa deschisă a beciului.

În altă parte, un soldat ucrainean rănit este dus în grabă la un spital din regiunea Donețk, în partea controlată de ucraineni.

În spatele frontului, militarii ucraineni pregătesc noi recruţi pentru încleştări tot mai dure cu trupele ruse.

Recrut: „Eram sudor, acum manevrez un sistem portabil antiaerian. Visez să dobor cât mai multe avioane”.

Cel mai modern tanc rusesc, distrus de ucraineni

Pierderile suferite de ruşi sunt, într-adevăr, enorme. Ucrainenii au dat publicităţii un filmuleţ în care au surprins cum a fost distrus un tanc T-90M, cel mai modern din arsenalul armatei ruse, cel mai probabil cu o puşcă antitanc Carl Gustav, de producţie suedeză.

În unele imagini distribuite pe rețelele de socializare surprind încă o lovitură spectaculoasă a artileriei ucrainene împotriva unei coloane blindate rusești care încerca să avanseze în estul Ucrainei.

Până și cel mai cunoscut propagandist al lui Putin a fost nevoit să admită că ofensiva în Donbas stagnează din cauza lipsei rușinoase de echipamente și trupe.

Vladimir Soloviov: „Este rușinos și strigător la cer. E ușor ca Ucraina să primească tot felul de arme prin vămi, la Liov. Dar să le aduci ceva armament băieților noștri din Donbas este aproape imposibil. Ne-am plâns de asta de sute de ori”.

Statele Unite au informații, bazate pe relatări din teren, potrivit cărora soldatii ruși și ofițeri de diferite grade nu vor sa avanseze în Donbas. Fie refuză să se supună ordinelor, fie nu le respectă cu zelul la care ne-am aştepta din partea unui ofiţer, a dezvăluit un responsabil de la Pentagon.