Ministrul francez al economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire, renunţă la funcţie: „Vă iubesc, dar plec”
Ministrul economiei şi finanţelor din Franţa, Bruno Le Maire, a plecat joi din funcţie după un mandat de şapte ani, cel mai lung mandat ministerial din cea de-a cincea Republică.
El s-a aflat la Bercy (sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor) încă din primele ore ale primului mandat al preşedintelui Emmanuel Macron, notează Le Figaro.
„Aşa cum ar spune Michel Sardou (celebru cântăreţ francez - n.r.), vă iubesc, dar plec”, a declarat Bruno Le Maire în faţa invitaţilor adunaţi joi în curtea de la Bercy pentru a-şi lua rămas bun.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După o lungă carieră politică - o perioadă la Ministerul de Externe, o escală la Ministerul Agriculturii, mai mulţi ani ca deputat, o perioadă în Consiliul Regional Haute-Normandie şi două mandate la Bercy - Bruno le Maire se pregăteşte acum să-şi schimbe viaţa, devenind profesor în Elveţia.
Este o schimbare majoră, pe care el spune că o abordează cu seninătate, căutând să „respire un alt fel de aer” decât cel al politicii.
„Mă voi întoarce aşadar la prima mea vocaţie: învăţământul”, a declarat fostul profesor de literatură într-un discurs de adio rostit în curtea ministerului, declarându-se „fericit” să predea din nou, de data aceasta pe teme economice şi geopolitice. „Voi continua bineînţeles să trăiesc în Franţa”, a precizat el.
Cu această ocazie, Bruno Le Maire a făcut bilanţul mandatelor sale şi a apărat linia de rigoare bugetară după abordarea „orice este nevoie” din timpul pandemiei de Covid-19.
„După crize, am adoptat o linie fermă privind conturile publice. Acest lucru nu ne-a adus numai prieteni. Cu toate acestea, înţelepciunea ne recomandă să menţinem această linie, să reducem cheltuielile, să eşalonăm unele cheltuieli şi să amânăm altele”, a declarat el într-un discurs care a fost întâmpinat de aplauze furtunoase din partea funcţionarilor, consilierilor, parlamentarilor şi altor invitaţi.
„Franţa nu trebuie să dea înapoi nici în privinţa impozitelor”, reduse cu 55 de miliarde de euro pentru întreprinderi şi gospodării de când Emmanuel Macron a fost ales preşedinte în 2017, a adăugat el.
În timp ce succesorul său nu a fost încă numit, iar Franţa are un nou premier, persistă incertitudinea cu privire la politica economică şi fiscală care va fi pusă în aplicare, cu atât mai mult cu cât Franţa este în procedură de deficit fiscal şi, potrivit La Tribune, ar fi cerut Comisiei Europene să prelungească dincolo de 20 septembrie termenul-limită pentru prezentarea unui plan de reducere a deficitului public, pentru a-şi pune la punct proiectul de buget pe 2025.
Ministrul demisionar i-a atacat în discursul său de joi pe „somnambulii” care promit Franţei lucruri măreţe, chiar dacă aceasta înseamnă creşterea datoriei deja masive a ţării. „Aceasta este ipocrizia franceză: vrem mai puţină datorie şi mai multe cheltuieli”, a reproşat el.
Şeful de la Bercy a lăudat, de asemenea, rezultatele politicii aplicate în ultimii şapte ani în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi reindustrializarea şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la orice schimbare de linie în acest domeniu. „Viziunea pe termen lung este un punct forte, o virtute. (...) Ea îi linişteşte pe întreprinzători, care au nevoie de stabilitate mai presus de orice”, a spus el. „Este timpul să reacţionăm, să reacţionăm rapid, să reacţionăm puternic”, a pledat Bruno Le Maire, exprimându-şi îngrijorarea faţă de concurenţa tot mai apăsătoare din partea Statelor Unite.