Ministrul de Externe maghiar: Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de UE
Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol, a anunţat, sâmbătă, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior Péter Szijjártó pe pagina sa oficială de socializare.
Conform MTI, Peter Szijjarto a scris: Uniunea Europeană introduce plafonarea preţului petrolului, cu toate că ar fi timpul ca Bruxelles-ul să îşi dea seama că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană.
În opinia lui Peter Szijjarto ar fi necesară creşterea cantităţii resurselor energetice, ceea ce ar reduce preţurile.
Alegeri 2024
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
„În timpul negocierilor privind plafonarea preţului petrolului, am luptat mult pentru interesele Ungariei şi, în final, am reuşit: Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului petrolului”, a subliniat el.
Ministrul a adăugat că, prin această decizie, s-a reuşit încă o dată protejarea securităţii energetice a Ungariei, conform News.ro.
Uniunea Europeană a stabilit, vineri, să plafoneze preţurile petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică.
Grecia și Cipru ar profita de pe urma transportului petrolului rusesc
Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.
Uniunea Europeană, în ciuda poziției sale generale de a pedepsi Rusia și de a sprijini Ucraina, este departe de a fi unită.
În primul rând, în acest context trebuie menționat Ungaria cu premierul Viktor Orbán care și-a construit politica internă pe confruntarea dintre Comisia Europeană și SUA și își convinge cetățenii că toate problemele se datorează sancțiunilor. Și dacă nu ar politica lui, situația cu resursele energetice ar fi și mai critică.
De asemenea, Grecia și Cipru au avut diferite poziții împotriva limitării prețurilor petrolului. Poziția lor se explică prin câștigurile mari din transportul petrolului rusesc. Prin urmare, nu este profitabil pentru aceste state să oprească complet comerțul cu resurse rusești. În ciuda acestui fapt, UE a reușit să ajungă la un anumit consens. Restricțiile prețului petrolului vor fi în continuare aplicate.
„Se discută încă despre sancțiuni. Încă nu există nicio blocare sau neblocare oficială a acestora. Ungaria insistă în mod constant să nu mai aplicăm sancțiuni energetice, dar, la fel ca parte a UE, a fost de acord cu o abordare unui plafon privind prețurilor petrolul rusesc”, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe ucreainean, Pavlo Klimkin.