Ministrul ucrainean de Externe, exclus de Ungaria la reuniunea summitului NATO de la București
„Sprijinim în continuare Ucraina şi apărăm fiecare centimetru din teritoriile statelor aliate”. Așa sună mesajele liderilor NATO reuniţi pentru două zile în summit-ul care are loc la Palatul Parlamentului.
La discuții au participat și Suedia și Finlanda, țări care candidează la statutul de membru, dar și miniștrii de Externe din Moldova și din Ucraina. Șeful diplomației de la Kiev nu a putut asista, însă, la reuniunea omologilor săi pentru că s-a opus Ungaria.
Miniştrii de Externe ai celor 30 de state membre NATO au fost întâmpinaţi la Palatul Parlamentului de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg. Acesta a primit la intrarea în sediul Casei Poporului un birou în care s-a văzut inclusiv cu Antony Blinken, secretarul de stat american sosit marți dimineaţă la Bucureşti.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Ungaria a pus piciorul în prag
Secretarul general NATO a fost nevoit să convoace o întâlnire și cu ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba. El nu a putut participa la reuniunea summitului NATO, deoarece prezența sa a fost blocată de Ungaria, care se opune participării Ucrainei încă din 2017. Diplomatul ucrainean a cerut din nou pentru țara sa arme și generatoare electrice.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Transformatoare, generatoare și alte echipamente sunt foarte importante, iar în acest sens, un pachet de asistență, coordonat de secretarul general al NATO, joacă un rol extrem de important”.
Lucrările au fost deschise de preşedintele Klaus Iohannis, invitat la eveniment.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai”.
Iohannis insistă asupra asupra aplicării deciziilor de la Madrid
Klaus Iohannis a insistat din nou asupra aplicării deciziilor adoptate în vară, la summitul de la Madrid. Liderii alianţei au stabilit atunci dublarea numarului de soldaţi străini pe teritoriul ţării noastre şi pre-poziţionarea unor echipamente militare astfel încât acestea să fie disponibile în cazul escaladării conflictului din Ucraina.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru”.
Ultimul summit organizat în ţara noastră a fost în 2008, când Ucraina a primit oficial invitația de a adera la NATO.