UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin

Ce înseamnă pentru UE reducerea drastică a importurilor de petrol din Rusia. Decizia generează temeri la nivel european
Getty

Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Uniunea Europeană, în ciuda poziției sale generale de a pedepsi Rusia și de a sprijini Ucraina, este departe de a fi unită.

În primul rând, în acest context trebuie menționat Ungaria cu Premierul Viktor Orbán care și-a construit politica internă pe confruntarea dintre Comisia Europeană și SUA și își convinge cetățenii că toate problemele se datorează sancțiunilor. Și dacă nu ar politica lui, situația cu resursele energetice ar fi și mai critică.

De asemenea, Grecia și Cipru au avut diferite poziții împotriva limitării prețurilor petrolului. Poziția lor se explică prin câștigurile mari din transportul petrolului rusesc. Prin urmare, nu este profitabil pentru aceste state să oprească complet comerțul cu resurse rusești. În ciuda acestui fapt, UE a reușit să ajungă la un anumit consens. Restricțiile prețului petrolului vor fi în continuare aplicate.

„Se discută încă sancțiuni. Încă nu există nicio blocare sau neblocare oficială a acestora. Ungaria insistă în mod constant să nu mai aplicăm sancțiuni energetice, dar, la fel ca parte a UE, a fost de acord cu o abordare unui plafon privind prețurilor petrolul rusesc” , – a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe ucreainean, Pavlo Klimkin.

Citește și
Vladimir Putin și Nareandra Modi
Presa de propagandă rusă: India salvează Rusia și Rusia salvează India, așa că Occidentul va pierde

Prețul barilului de petrol rusesc s-a situat în jurul a 70 de dolari în ultimele săptămâni. În prezent, UE se gândește să limiteze prețul la 60 de dolari.

Restricția funcționează astfel: pentru a obține asigurare pentru transportul petrolului de la companiile europene, este necesar ca prețul acestuia să nu depășească maximul stabilit. Deoarece majoritatea companiilor de asigurări sunt din UE, această restricție poate afecta cea mai mare parte a pieței.

Potrivit calculelor grupului McFaul-Yermak, scăderea prețului petrolului pe lângă sancțiunile deja aprobate va duce la pierderea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei în valoare de de 125 de miliarde de dolari. Prețul limită de 60 de dolari se potrivește doar acestui scenariu. În același timp, este probabil că Rusia va putea în continuare să câștige aproximativ 225 de miliarde de dolari.

Un efect imediat poate apărea deja în primul trimestru al anului 2023, dacă prețul este redus la aproximativ 35 de dolari pe baril. În acest caz, Rusia riscă să piardă 250 de miliarde de dolari și se va confrunta cu un deficit în balanța de plăți. Agresorul va avea o lipsă critică de bani. Dar un astfel de scenariu va afecta și economia mondială. Petrolul rusesc va dispărea de pe piețe, ceea ce va duce la o scădere a ofertei și la o creștere globală a prețului „aurului negru”.

Răspunsul Rusiei

 

Rusia încearcă deja să ocolească restricțiile. Rafinăria sa de petrol încearcă să se schimbe strategia ținând cont de schimbările viitoare. Ei produc în mod activ produse petroliere pentru a le vinde apoi în țări precum Arabia Saudită, China și alte state.

Rusia încearcă, de asemenea, să intimideze țările care vor sprijini restricțiile. Atât președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cât și reprezentanții regimului de la Kremlin declară că vor refuza să vândă petrol la prețul impus de europeni. SUA și UE se tem că, fără petrol rusesc, prețul mondial al petrolului va crește. Cu toate acestea, dacă Rusia refuză să exporte petrol, riscă să înregistreze o lovitură catastrofală în bugetul de stat, scrie publicația ucaineană.

 

Citește și...
Guvernator regional: Un depozit de petrol din Rusia a fost aruncat în aer de o dronă suspectă
Guvernator regional: Un depozit de petrol din Rusia a fost aruncat în aer de o dronă suspectă

O dronă suspectă a aruncat în aer, miercuri, un depozit de petrol din regiunea rusă Oryol, conform guvernatorului regional.

Presa de propagandă rusă: India salvează Rusia și Rusia salvează India, așa că Occidentul va pierde
Presa de propagandă rusă: India salvează Rusia și Rusia salvează India, așa că Occidentul va pierde

India consideră că achizițiile reduse de petrol rusesc sunt un factor cheie al creșterii sale economice. Rusia consideră că India este principalul salvator al industriei petroliere ruse, scrie presa de propagandă din Rusia.

Bloomberg: Se formează o
Bloomberg: Se formează o "flotă fantomă" de petroliere pentru a servi interesele Rusiei

O "flotă fantomă" de petroliere, alcătuită de proprietari necunoscuți, se formează în lume pentru a transporta petrol în interesul Rusiei, notează publicația americană Bloomberg.

Recomandări
Gruparea Wagner ar fi primit flote de drone ucigașe din China, pentru atacuri în Ucraina. Tehnologie într-o „fermă de boți”
Gruparea Wagner ar fi primit flote de drone ucigașe din China, pentru atacuri în Ucraina. Tehnologie într-o „fermă de boți”

Un grup de mercenari Wagner dezvoltă în secret flote de drone sinucigașe explozive, cu ajutorul unor spioni chinezi.

Victor Pițurcă, eliberat din arest. Fostul selecționer a fost plasat sub control judiciar de DNA
Victor Pițurcă, eliberat din arest. Fostul selecționer a fost plasat sub control judiciar de DNA

Victor Pițurcă a fost eliberat, marți, din Arestul Central al Poliției Capitalei, conform surselor Știrile ProTV.

Tragedie în București. Trei copii mici au murit după ce a luat foc patul
Tragedie în București. Trei copii mici au murit după ce a luat foc patul

Trei copii, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, au murit marți dimineața, într-un incendiu produs la o locuință din Sectorul 5.