Ministrul de Externe leton: Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei
Ucraina ar trebui să aibă liber să lovească obiective militare de pe teritoriul Rusiei, în timp ce respinge atacurile asupra infrastructurii sale critice, a declarat ministrul de Externe al Letoniei pentru Bloomberg.
Până acum, aliații NATO, inclusiv SUA, au refuzat să trimită Kievului arme cu care să poată lovi Rusia.
„Ar trebui să permitem ucrainenilor să folosească arme pentru a ținti bazale de lansare a rachetelor și cele aeriene de unde sunt lansate operațiuni militare”, a declarat ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics. Aliații „nu ar trebui să se teamă” de escaladare, a adăugat el.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Țările NATO furnizează Ucrainei echipamente de artilerie și așa-numitele proiectile inteligente, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete antinavă. Raza lor de operare nu depășește de obicei 100-120 de kilometri.
Aliații au refuzat până acum să trimită Ucrainei rachete cu o rază de acțiune suficientă pentru a lovi teritoriul Rusiei.
Rinkevics a mai spus că alte câteva state membre cred, de asemenea, că Ucraina în general nu ar trebui să aibă restricții cu privire la modul în care folosește armele primite din Occident, dar acest lucru depinde în cele din urmă de fiecare stat atunci când decide ce arme să furnizeze Kievului.
Washingtonul a refuzat până acum să ofere avioane de luptă, subliniind evaluările conform cărora aeronavele nu ar îmbunătăți perspectivele Ucrainei de a câștiga războiul.
Discuțiile privind furnizarea armelor cu rază mai mare de acțiune a stârnit îngrijorarea că ar putea escalada conflictul sau va atrage NATO în război.
Aceste preocupări sunt împărtășite de Michael McCaul, care urmează să preia funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a SUA, odată ce Partidul Republican va câștiga controlul camerei în ianuarie, scrie Bloomberg. Într-un interviu, el a spus că astfel de atacuri ar eroda sprijinul public pentru Ucraina.
Loviturile pe teritoriul Rusiei „ar declanșa un răspuns masiv din partea Rusiei și asta cu adevărat ar escalada situația”, a declarat McCaul pentru Bloomberg News.